kit
kit

Kod Korčule snimljena skupina kitova ulješura: ‘Prijeti im opasnost od nasukavanja’

GREEN_300_listici_sredina

Najmanje ih je pet

"S obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz Jadrana, molimo sve građane da hitno dojave svoja opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje te po potrebi poduzeti potrebne akcije", kažu iz Plavog svijeta.
Iz instituta Plavi svijet su danas tijekom jutra dobili dojavu o pojavi skupine od najmanje pet kitova ulješura (Physeter macrocephalus) kod Korčule. U poslijepodnevnim su satima i pronašli te snimili ove životinje.

“S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1.000 m, u Jadranu im prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanja”, napisali su na svojem Facebooku.

“Na žalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je potrebno na svaki način osigurati praćenje ove skupine kako bi utvrdili pravac kretanja te kako bi na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja”, nastavili su, pozivajući građane da im javljaju sve sve što eventualno primijete.

“S obzirom da nam je cilj osigurati siguran izlazak ove skupine ulješura iz Jadrana, molimo sve građane da hitno dojave svoja opažanja kako bi mogli pratiti njihovo kretanje te po potrebi poduzeti potrebne akcije”, kažu iz Plavog svijeta.

 

PHOTOS BY: Plavi svijet / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.