Kao u bajci: Upoznajte Giethoorn, nizozemski gradić u kojem nema automobila, a tišinu ometa cvrkut ptica

GREEN_300_listici_sredina

Priroda kao najljepši ukras

U nizozemskoj provinciji Overijssel smjestio se gradić Giethoorn u kojem su jedina prijevozna sredstva čamac i bicikl. Nazivaju ga i nizozemskom Venecijom, a priroda koja ga okružuje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ako ste ikad poželjeli živjeti u bajci, razmislite o preseljenju u nizozemski gradić Giethoorn jer tamo jedina buka koja vam eventualno može smetati je ona glasanja gusaka ili cvrkut ptica na granama. Ovaj grad u provinciji Overijssel u Nizozemskoj koji broji 2.795 stanovnika, specifičan je po svojim prirodnim ljepotama i činjenici kako u njemu ne postoji cesta niti bilo kakav moderni prijevoz. Sačinjen od kanala kojim se prometuje brodicama, Giethoorn često nazivaju nizozemskom Venecijom od čak 176 mostova diljem grada. 

Ovdje stanovnici, kao i turisti mogu zaboraviti na automobile, jer bicikli i kanui glavna su prometala u gradu. Posjetitelji i stanovnici  Giethoorna moraju svoje automobile parkirati izvan grada na posebnim parkiralištima, a u centru grada moguće je iznajmiti čamac ili bicikl. Ono što je dodatno zanimljivo, čamac obavezno mora imati bešumni motor kako se ne bi stvarala buka. Dakle, vjerojatno možete zamisliti kako je tamo mirno, a čak i na službenoj web stranici grada piše kako “najglasniji zvuk koji ovdje možete čuti su patke ili buka koja se stvara od strane raznih ptica kojih ovdje ima u izobilju”. 

Grad koji se s pravom može nazvati raj na zemlji obiluje zelenilom, koju posjetitelji mogu rijetko gdje osjetiti, a posebno je idiličan u zimsko doba kada mjesto prekrije snijeg, a kanali nerijetko služe za klizanje. Ovaj grad u kojem na tren imate osjećaj kao da je vrijeme stalo u nekim najljepšim vremenima uz obilje svježeg zraka i prirodnih ljepota osnovali su prebjezi s područja Mediterana još oko 1230. godine. Svoju je slavu doživjelo 1958., kada je izgled grada poslužio za snimanje filma “Fanfare” nizozemskog režisera Berta Haanstre, a od tada pa do danas, iz godine u godinu pohodi ga sve veći broj znatiželjnika. Ono što je posao čelnim ljudima ovog posebnog gradića je očuvati ga onakvim kakvim je, bez vanjskih utjecaja koji bi mu mogli naštetiti.

PHOTOS BY: Instagram, giethoornvillage.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.