townsend-walton-uWoWjboyZ0I-unsplash

Jeste li znali da pjev ptica štiti naše mentalno zdravlje? Ali doslovno.

GREEN_300_listici_sredina

'Tko pjeva, zlo ne misli'

Sudjelovalo je 1292 ispitanika koji su dolazili iz različitih dijelova svijeta. Oni su tri puta dnevno bilježili svoje raspoloženje, kao i svoje fizičko okruženje.

Pjev ptica dokazano štiti naše mentalno zdravlje, pokazala je nova trogodišnja studija znanstvenika koji su ispitivali povezanost viđanja ptica te slušanja njihovog pjeva s kratkotrajnom i dugotrajnom mentalnom dobrobiti kod osoba bez mentalnih dijagnoza te osoba koje boluju od depresije.

Kako navodi magistra psihologije Nera Markulin za portal Nepopularna psihologija, znanstvenici koji su sudjelovali u ovom istraživanju podatke su prikupljali putem mobilne aplikacije. Pri tome, sudjelovalo je 1292 ispitanika koji su dolazili iz različitih dijelova svijeta. Oni su tri puta dnevno bilježili svoje raspoloženje, kao i svoje fizičko okruženje.

Što su ispitanici sve bilježili?

Osim odgovaranja na pitanja o mentalnoj dobrobiti, ispitanici su također indicirali mogu li u trenutku ispunjavanja upitnika čuti ili vidjeti ptice, vidjeti biljke te čuti ili vidjeti vodu. Ovisno o navikama i vremenu spavanja ispitanika, aplikacija ih je tri puta dnevno obavijestila o potrebi ispunjavanja upitnika. Ovaj način prikupljanja podataka omogućio je analizu stanja ispitanika u trenutku, u njihovoj svakodnevici.

Rezultati su potvrdili pozitivnu povezanost između ptica i njihovog pjeva s mentalnom dobrobiti čovjeka. Svi ranije navedeni demografski podaci, kao i mentalne dijagnoze, uključeni su u analizu kao kontrolni čimbenici koji nisu imali utjecaj na rezultate. Drugim riječima, neovisno o spolu, dobi, mentalnoj dijagnozi depresije i dr., pozitivna korelacija između viđenja i/ili slušanja ptica te mentalne dobrobiti je perzistirala. Osim toga, (ne)viđenje biljaka, kao i (ne)viđenje i/ili (ne)slušanje vode nisu utjecali na ustanovljenu korelaciju.

Rezultati pokazuju… 

Rezultati također pokazuju da povišena mentalna dobrobit perzistira satima nakon viđenja ptica i/ili slušanja njihovog pjeva, iako je ona nešto manja u odnosu na povišenu mentalnu dobrobit u trenutku.

Kao što je već napomenuto, ovi rezultati jednaki su za osobe bez mentalnih dijagnoza i osobe s dijagnozom depresije.
Iako sami autori ne teoretiziraju o tome zašto ptice i njihov pjev doprinose povišenoj mentalnoj dobrobiti, odgovor možda leži u tome što pojava i pjev ptica simboliziraju.

Naime, iako ptice pjevom privlače partnere i komuniciraju, ali i brane teritorij te ponekad iskazuju agresiju, njihova prisutnost oko nas ukazuje na smirenost, odnosno sigurnost našeg okruženja.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.