Autobusna stanica ili mali ekosustav za pčele? U Utrechtu oboje!

GREEN_300_listici_sredina

Pčele se ne voze autobusom, ali imaju svoje stanice

Kako svjetska populacija pčela nastavlja opadati, jedna pokrajina u Nizozemskoj konkretnim je koracima ovim malim oprašivačima stvorila nove ekosustave, pretvarajući preko 300 autobusnih stajališta u zelene oaze za vesele pčelice.

Nekvalitetan i gust gradski promet jedan je od glavnih uzroka loše kvalitete zraka u gradovima pa samim time i lošijeg zdravlja ljudi. Često čitamo kako je kvaliteta zraka u Zagrebu porazna, a po tom pitanju ne radi se puno. No kad je u pitanju nizozemski grad Utrecht, ništa nije prepušteno slučaju.

Ni kvaliteta zraka. Ni klimatske promjene globalno. Ni opadanje populacije pčela.

U Utrechtu je tristotinjak autobusnih stanica dobilo zelene krovove. Zasađeno bilje, većinom sedum (žednjak) pčele obožavaju, no vrtovi na stanicama služe i kao magnet za kišnicu te pomažu u zadržavanju prašine, čime se poboljšava kvaliteta zraka. Na stotine zelenih krovova tako čuvaju i biološku raznolikost, ali i kvalitetu zraka.

316 autobusnih stajališta osim krovova prekrivenih biljem, opremljeno je i LED rasvjetom te bambusovim klupama. Zeleni krovovi ne samo da podržavaju gradsku biološku raznolikost stvarajući novo utočište za različite vrste pčela, već također pohranjuju kišnicu i hvataju finu prašinu. Sukulenti su odabrani jer ne zahtijevaju puno brige, ali svojim cvjetovima privlače medonosne pčele i bumbare.

Zelena autobusna stajališta samo su jedna od mjera koju ovaj, četvrti po veličini, nizozemski grad poduzima u borbi protiv klimatskih promjena. Regija je također uvela novu flotu od 55 električnih autobusa, a uložili su velika sredstva u obnovu biciklističkih staza i provedbu inovativnih rješenja. Primjerice, solarni paneli postavljeni duž biciklističkih staza unutar pokrajine koriste se za prikupljanje energije, dok struja koja se koristi za pogon autobusa dolazi direktno iz nizozemskih vjetrenjača.

Uz sve to, stajališta za pčele (odnosno autobuse) njeguju radnici koji se po gradu voze u električnim vozilima. Zeleni krovovi zahtijevaju malo održavanja, jer se krovovi uglavnom sastoje od biljaka seduma, koje su omiljene među oprašivačima i kojima je za preživljavanje potrebno vrlo malo vode. A kao šećer na kraju, Utrecht motivira svoje stanovnike da na svojim krovovima naprave male urbane zelene oaze te za to osiguravaju sredstva i poticaje.

“Bzzz”, “bzzzzzaaakon”, kažu zadovoljne pčele na sve to.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.