pexels-anna-shvets-3962283

Jednokratne maske uskoro bi se mogle ponovno koristiti

GREEN_300_listici_sredina

D.G.

Korisno za okoliš i novčanik

Francuski znanstvenici provode istraživanja kako bi stali na kraj novoj vrsti otpada koja je nastala tijekom pandemije

Maske za lice postale su sastavni dio naše svakodnevice, a tamo će i ostati dok se ne pronađe cjepivo i ne dođe kraj epidemije. Dok se neki u borbi protiv koronavirusa odlučuju za višekratne maske, velika većina ljudi više vjeruje troslojnim kirurškim maskama. Jedini problem je što se one ne bi smjele koristiti nakon četiri sata, a nakon kratkotrajnog nošenja, mnogi ih neodgovorno bacaju. Možete ih vidjeti na ulicama, na parkiralištima i u parkovima…
Budući da je za vrijeme pandemija nastala potpuno nova vrsta otpada, četrdesetak znanstvenih timova diljem laboratorija u Francuskoj je zajedničkim snagama pokušalo naći siguran način sterilizacije iskorištenih kirurških i FFP2 maski koje bi se nakon toga moglo ponovo upotrebljavati. Kako piše Le Parisien, prvi rezultati predviđaju da će to biti moguće.

Istraživanje predvode Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS), Povjerenstvo za atomsku energiju i alternativne energije (CEA), Nacionalni institut za zdravstvena i medicinska istraživanja (Inserm) i Agencija za sanitarnu sigurnost hrane, zaštitu okoliša i zaštitu na radu (ANSES). Nalog je dala francuska vlada još u ožujku hitno zatraživši da se istraže mogućnosti dezinfekcije maski.
Kako piše Ekovjesnik, znanstvenici Centra za istraživanje bolesti respiratornog sustava u Regionalnoj sveučilišnoj bolnici u Toursu FFP2 maske su u atmosferskoj komori, uz visoku relativnu vlažnost zraka, sat vremena izlagali temperaturi od 70 Celzijevih stupnjeva. Kako je rekao ravnatelj, Mustapha Si-Tahar, postupak omogućuje deaktivaciju patogena poput koronavirusa, virusa gripe i bakterija koji se mogu nalaziti na maski. Istaknuo je i da će maske nakon postupka zadržati svoju moć filtriranja.

U drugom istraživanju kirurške i FFP2 maske prale su se na temperaturi od 95 °C, zračile i tretirale vrućom parom te etilen oksidom. Prema pokusima koji su provedeni u Sveučilišnoj bolnici u Grenobleu, standardne maske dobro podnose sterilizaciju na 95 °C, kao i zračenje. FFP2 maske ostaju bez ikakvih tragova virusa nakon tretmana etilen oksidom.
U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja kažu da su zadovoljni dobivenim rezultatima, ali da su potrebna dodatna istraživanja u stvarnim uvjetima.
Osim što će ovo inovativno rješenje pomoći u borbi za zaštitu okoliša, moglo bi se pozitivno odraziti na kućni budžet. Jedino što preostaje je definirati hoće li se maske nakon recikliranja vratiti u prodaju ili se vraćaju prvobitnom korisniku.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.