4a0314535bd035c1a19e4cd1af2917aa

Iznenadit ćete se na koje sve načine stara odjeća može biti iskorištena u vašem vrtu!

GREEN_300_listici_sredina

Možda nije više nosivo, ali u vrtu je itekako iskoristivo

Radovi u vrtu u nekim dijelovima zemlje su već ozbiljno započeli, no oni koji tek kreću u vrtlarenje, a upravo su završili i s proljetnim pospremanjem svog doma, svu onu odjeću koju su planirali baciti možda mogu iskoristiti u vrtu. Mi vam donosimo savjete kako to uistinu i učiniti.

Prerada stare odjeće i tekstila u vašem vrtu može biti sjajan način da udahnete novi život starim materijalima i sačuvate te predmete od otpada. Korištenje ovih starih materijala i komada odjeće i obuće također nam može pomoći i da smanjimo kupnju stvari koje nam trebaju za održavanje naših vrtova jer prenamjena i recikliranje pola je ekološki odgovornog posla.

Iznenadili biste se koliko stara odjeća i materijali zapravo mogu biti izuzetno korisni u vrtu za različite namjene. Mi vam donosimo neke ideje, ali prije toga upamtite da sintetičke tkanine mogu trajati puno duže i neće tako brzo istrunuti. Odjeći od prirodnih materijala može trebati neko vrijeme da se unište, ali u dodiru s vlagom i mokrim tlom, istrunuti će u relativno kratkom vremenu.

Posude za biljke

Neke tkanine i komadi odjeće ili obuće mogu idealno poslužiti kao posude za biljke. Primjerice, možete napraviti neobične posude zahvaljujući starim cipelama i tenisicama i na svojoj terasi napraviti viseći ukrasni ili pak vrt sa začinima.

Zaštita biljaka u svim godišnjim dobima

Stari tekstil ne mora nužno samo biti u vrtu korišten u dekorativne svrhe, dapače, njime možete zaštititi biljke, ali i sebe. Starim pokrivačima možete prekriti biljke kao zaštitu od mraza i smrzavanja, kao obloge za prezimljavanje biljaka, a neki tanki materijali mogu poslužiti i kao hlad da biljke nemaju direktan dodir sa suncem na uzavrelim temperaturama. Baš kao i za biljke, stare tkanine mogu poslužiti i kao sjenice za vas tijekom ljeta.

Izrada strašila

Dobro staro strašilo uvijek je dobra i bezopasna pomoć pri tjeranju životinja iz vrta, posebice ptica, a u njegovor izradi odlično će vam pomoći komadi stare odjeće.

Vezice za podvezivanje biljaka

Od stare odjeće možete izrezati vezice za podvezivanje raznih biljaka, a mogu poslužiti i vezice od starih nenošenih cipela. Izrežete ih na potrebnu veličinu i koristite za sve što vam je potrebno podvezati u vrtu.

Torbe za alat

Od stare odjeće napravite sebi torbe u kojima ćete u vrtu moći nositi sav potreban alat, ali i sjeme za sadnju. Također, od odbačenih tkanina možete sašiti navlake za alat.

Navlake za vrtne garniture

Jastučići, navlake, dekice, sve to možete napraviti uz pomoć starih, odbačenih materijala koji će vam odlično poslužiti za odmaranje u vrtu.

Šator za djecu

Nema ništa zabavnije od kućice u vrtu. Napravite vašim najmilijima šareni šator od ostataka odbačene odjeće i neka se druže u vrtu dok vi brinete oko biljaka.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.