pexels-daria-shevtsova-3981679

Ovo je lista voća i povrća koji su najviše i najmanje tretirani pesticidima za 2022. godinu

GREEN_300_listici_sredina

"Dirty dozen"

Da voće i povrće koje jedemo često bude tretirano pesticidima nije novost, a ako ste se pitali koje je to voće i povrće ove godine na ljestvici "najprljavijih" i "najčišćih", otkrijte u nastavku.

Ako ste se ikad pitali postoji li voće i povrće koje je najviše tretirano pesticidima, onda imamo odgovor za vas. Naime, neprofitna organizacija Environmental Working Group svake godine objavljuje popise “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, odnosno listu “najprljavijih” i “najčišćih” voćaka i povrća koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Ove godine grupa iz Washingtona otkrila je da je više od 90% uzoraka jagoda, jabuka, trešanja, špinata, nektarina i grožđa bilo pozitivno na ostatke dva ili više pesticida. Najviše pesticida imao je kelj, raštika i gorušica, ljute papričice i paprike. Jedan uzorak kelja, raštike i gorušice sadržavao je do 21 različit pesticid. Jagode i lisnato povrće bili su ponavljači na vrhu popisa, visoko rangirani u posljednje dvije godine. Papričice i ljute papričice ove su godine rangirane više na ljestvici kada je riječ o pesticidima, pomaknuvši se ove godine s 10. mjesta prošle godine na 7. mjesto. 

“Dirty dozen” za 2022.
 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Kelj, raštika i gorušica
 4. Nektarine
 5. Jabuke
 6. Grožđe
 7. Papričice i ljute paprike
 8. Trešnje
 9. Breskve
 10. Kruške
 11. Celer
 12. Rajčice

 

Ako se pak pitate tko onda spada u skupinu 15 najmanje tretiranih voćaka i povrća, odgovor je avokado, slatki kukuruz i ananas koji su na vrhu grupe “Čistih petnaest”.

“Clean Fifteen” za 2022.
 1. Avokado
 2. Slatki kukuruz
 3. Ananas
 4. Luk
 5. Papaja
 6. Slatki grašak (smrznuti)
 7. Šparoga
 8. Zimska dinja
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Gljive
 12. Dinja
 13. Mango
 14. Lubenica 
 15. Batat

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.