Image: 167443288, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes

Istraživanje pokazalo što se događa vašem metabolizmu ako jedete kukce

GREEN_300_listici_sredina

Bez mikroba

Ometanjem probave hitina iz hrane kod sisavaca, čini se da su istraživači otkrili mogući način produljenja imunoloških i metaboličkih prednosti ove hranjive tvari u crijevima.

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington u St. Louisu (WUSL) proveli su neobično istraživanje i tako otkrili da hranjive tvari koje se nalaze u skeletima insekata mogu potaknuti urođeni imunološki odgovor i tako poboljšati metabolizam sisavaca.

Kako prenosi Science Alert, određeno su vrijeme hranili miševe isključivo hitin – polisaharidom, koji je u izobilju prisutan u egzoskeletima insekata, ljušturama rakova i gljivama. Želudac životinja postao je nadut, što je izazvalo specijalizirani imunološki odgovor.

Konačni učinak bila je proizvodnja jedinstvenog crijevnog enzima zvanog AMCase, potrebnog za probavu hitina, kao i aktivaciju stanica koje reguliraju masno tkivo.

Prije nego što su dinosauri izumrli, neki dokazi upućuju na to da su drevni sisavci konzumirali kukce puno više nego sisavci danas. Druga pak istraživanja pokazuju da su se neki sisavci davno prilagodili probavljanju hitina.

Zbog toga neki znanstvenici smatraju da bi se kukci trebali češće naći na našem tanjuru.

Metaboličke prednosti

U trenutnoj studiji WUSL-a, miševi koji su konzumirali hitin uz druge namirnice s visokim udjelom masti, u konačnici su pokazali bolja metabolička očitanja u usporedbi s miševima koji su konzumirali samo hranu s visokim udjelom masti bez hitina.

Osim toga, istraživači su primijetili povećanu razinu urođenih limfoidnih stanica tipa 2 (ILC2) kod ovih miševa – nusprodukt imunološkog odgovora crijeva izazvanog hitinom. Nedavno je otkriveno da su te stanice uključene u regulaciju masnog tkiva.

“Mislimo da se probava hitina uglavnom oslanja na vlastite hitinaze domaćina. Želučane stanice mijenjaju svoj enzimski učinak kroz proces koji nazivamo prilagodbom”, kazao je imunolog Steven Van Dyken.

“Ali iznenađujuće je da se ovaj proces odvija bez inputa mikroba, jer su bakterije u gastrointestinalnom traktu također izvori kitinaza koje razgrađuju hitin.”

No, nisu bakterije te koje proizvode enzime za razgradnju hitina u modelima miševa. Ometanjem probave hitina iz hrane kod sisavaca, čini se da su istraživači otkrili mogući način produljenja imunoloških i metaboličkih prednosti ove hranjive tvari u crijevima.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.