čudovište naslovna

Ispod leda u Južnome oceanu pronašli čudovište sa 20 krakova: Mnogi ga uspoređuju s Alienom

GREEN_300_listici_sredina

Tajni život mora

Nakon deset godina ekspedicije po Antarktičkom oceanu, istraživači su potvrdili postojanje dosad nepoznate vrste koja se savršeno prilagodila niskoj temperaturi, ali i životu u mračnim dubinama.

U dubinama zaleđenog antarktičkog mora, tim znanstvenika otkrio je zadivljujuće otkriće. U mračnim vodama pronašli su stvorenje, dosad nepoznato, s čak 20 krakova i tijelom koje podsjeća na jagodu, a se čini kao da je prije plod nečije mašte nego stvorenje koje je živjelo u vodama oceana.

Antarktička perjana zvijezda

Znanstvene su ekspedicije tijekom deset godina, od 2008. do 2017., bile usmjerene na specifičan cilj: potragu za tajanstvenim morskim stanovnicima, poznatim kao Promachocrinus, nazvanima još i  antarktičke perjane zvijezde.

Iako mogu imati neke sličnosti s drugim beskralješnjacima, poput morskih zvijezda i morskih krastavaca, perjane zvijezde se razlikuju po svojoj veličini i nestvarnome kretanju.

Identificirano osam različitih vrsta

Otkriveno je da ova morska stvorenja naseljavaju dubine od 20 pa do zadivljujućih 1900 metara, morski su biolozi identificirali čak osam vrsta, a njihovo je otkriće objavljeno u znanstvenom časopisu Invertebrate Systematics.

Osim čudesnih 20 krakova, ovo stvorenje karakterizira i širok spektar boja, od prigušene ljubičaste do intenzivnih crvenih nijansi. Nakon što je snimka objavljena po internetu, mnogi su ga usporedili s vanzemaljcem iz filma Alien.

Unatoč otkriću perjane zvijezde, veliki dijelovi antarktičkih voda ostaju uglavnom neistraženi, s potencijalno bezbrojnim neotkrivenim vrstama koje se skrivaju u njemu. Antarktička perjana zvijezda jagoda identificirana je kao nova vrsta na temelju njezina oblika tijela i analize DNK.

PHOTOS BY: Unsplash/Youtube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.