tepih
tepih

Imamo genijalne prirodne recepte za proljetno osvježavanje tepiha

GREEN_300_listici_sredina

Sastojci su svemogući klasici: voda, ocat i sol

Za mirisni učinak možete mješavinama dodati eterično ulje (desetak kapi na dva decilitra mješavine), samo pazite da ono ne bude u boji kako ne bi ostavilo mrlje.

Proljeće je idealno vrijeme za čišćenje i osvježavanje našeg doma. Toplije temperature su odlične i za osvježavanje tepiha jer se oni u ovo doba brže suše. Ako želite izbjeći kemijska čišćenja, imamo brze i jednostavne recepte za DIY sredstvo za čišćenje. Možete ga koristiti za poboljšanje mirisa vašeg tepiha, ali i za skidanje mrlja.

Sastojci su svemogući klasici: voda, ocat i sol.

Uzmite veliku bocu s raspršivačem i pomiješajte vodu i ocat, s time da dvije trećine boce trebaju biti voda, a preostalo ocat. Dodajte jednu čajnu žlicu soli na dva decilitra mješavine.

Protresite bočicu te obilato pošpricajte njezin sadržaj na zamrljano područje ili preko cijelog tepiha. Ostavite da se posuši, a potom usisajte.

Ako nemate bočicu s raspršivačem, možete umočiti krpu u otopinu i tapkati po tepihu. Tapkati, ali ne trljati.

Varijacija na temu

Postoji i druga opcija, no u ovom receptu nema soli, ali ima sode bikarbone.

Prvo posipajte sodu bikarbonu po tepihu. Ostavite ju da stoji na njemu barem jedan sat, a idealno preko cijele noći.

Ujutro pomiješajte ocat i vodu u jednakim dijelovima u boci s raspršivačem, a zatim pošpricajte smjesu na sodu bikarbonu. Nakon što je došlo do pjenjenja, potapšajte područje krpom za čišćenje da upijete smjesu.

Za mirisni učinak možete mješavinama dodati eterično ulje (desetak kapi na dva decilitra mješavine), samo pazite da ono ne bude u boji kako ne bi ostavilo mrlje.

Za čišćenje je najpopularnija lavanda, ali možete koristiti i citruse, mentu ili bilo koje drugo osvježavajuće ulje.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.