Bez plastike: Donosimo vam razloge zašto je staklo bolja solucija za skladištenje hrane i pića

GREEN_300_listici_sredina

Zdravija alternativa za sve

Već smo upoznati sa štetnostima plastične ambalaže na okoliš i zadnji nam je čas da krenemo u što manje konzumiranje iste, no postoji još dugi niz razloga zašto bi plastiku u kućanstvu trebalo zamijeniti staklom.

Plastične kutijice i zdjelice oduvijek su bile idealno rješenje za spremanje hrane. Bilo da se radi o specijaliziranim posudicama ili onim improviziranim iz bakine kuhinje poput kutije od sladoleda, u koje spremamo ostatke hrane ili u njih pripremamo gablec za nošenje na posao, plastična ambalaža nezamjenjiva u našim kućanstvima. Ili smo bar tako naučeni. Ne treba previše podsjećati na štetnost plastike, ali svakako treba iznova razmišljati o alternativnim metodama. Jedna od njih je i staklena ambalaža. Donosimo vam razloge zašto je upravo ona bolja za skladištenje hrane i pića.

Staklo se može neprestano reciklirati

Staklo se ne razgrađuje svaki put kad ga reciklirate (za razliku od sve reciklirane plastike). Može se reciklirati u drugu staklenku ili bocu koja je iznova jednako dobra, a da pritom nikad ne smanji njezinu kvalitetu. Primjerice staklenoj boci od vina potrebno je 30 dana da se reciklira i vrati na policu napravljena u nešto drugo. Bez poklopca, staklene posude izrađene su od jednog jednostavnog materijala koji se lako reciklira. Također, izrada novog stakla od onog recikliranog smanjuje emisiju CO2 u usporedbi s izradom od nule.

Staklena ambalaža održava svježinu

Staklena ambalaža održava hranu i piće dulje svježima, jer za razliku od ostalih ambalažnih materijala staklo je inertno i ne treba nikakav kemijski sloj između njega i hrane koju skladištite. Također, ne utječe na okus bilo koje hrane, za razliku od plastike iz koje određeni mirisi unatoč čestom ispiranju teško nestaju.

Staklo nije toksično

Staklo je napravljeno od tri različita materijala – kalcinirana soda, pijesak i kalcit – koji nisu toksični. Tako nijedna kemikalija ne može iscuriti u hranu iz posude, jer ih nema, a staklo ne reagira ni s jednom vrstom hrane.

Težina posuda se smanjuje

Iako staklene posude mogu biti teške pa zbog toga radije posežemo za onim plastičnim, sve se češće koriste nove metode proizvodnje i recikliranja kako bi se smanjila težina, a to se postiže manjom količinom stakla, odnosno gramažom potrebnog stakla pa su proizvodi poput boca vina lakši, ali jednako snažni. Tijekom posljednjih 15 godina težina prosječne staklene boce smanjila se za 40 posto.

Lakše se ispire

Sigurno ste primijetili kako prilikom ispiranja plastičnih posuda od hrane uvijek na njima ostane masni sloj kojeg je potrebno jače ispirati. Staklo se zato mnogo lakše i jednostavnije ispire, a za to će se potrošiti i znatno manja količina vode.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.