d4d5b9b7757789921b3772a2d5a35c71

IKEA opet oduševljava: Otvara dvorane s biljnom prehranom u kojoj će održavati kulinarske tečajeve

GREEN_300_listici_sredina

Inspiracija u Nordic Food Manifestu

Da Skandinavci podržavaju održivost u bilo kojem obliku, svjedoči tome i novi projekt tvrtke IKEA koja u tri svjetska grada otvara Saluhall, odnosno gastronomske dvorane gdje će se zasad nuditi 80 postotna hrana biljnog porijekla, a održavat će i kulinarske tečajeve s lokalnim namirnicama, kao i donirati sve ostatke hrane koje se neće iskoristiti tog dana.

Švedska tvrtka IKEA svako malo iznenadi svojim održivim i praktičnim potezima koje ponude kupcima diljem svijeta. Otkako su donijeli odluku da do 2025. godine njihovi restorani u sklopu trgovina budu 50 posto bazirani na jelima biljne prehrane, a još 2015. godine lansirali vegansku verziju svojih legendarnih mesnih okruglica, tvrtka sada ide nekoliko koraka dalje.

Naime, IKEA-ina švedska matična tvrtka, Ingka Group, želi napraviti Saluhall, odnosno gastronomske dvorane usredotočene na nordijsku kulturu koja će u početku posluživati ​​hranu koja je 80 posto biljnog porijekla s ciljem da u budućnosti dostigne stopostotnu kuhinju na biljnoj bazi.

“Uzbuđeni smo što otkrivamo Saluhall, naš hrabri i svježi nordijski pogled na koncept dvorane s hranom. Naša ponuda hrane dugo je bila ključni element, a sa Saluhallom ćemo ići dalje od objedovanja kako bismo nadahnuli mnoge ljude održivijim izborom hrane, poput jela biljnog podrijetla”, rekao je za medije Jens Nielsen, komercijalni i digitalni direktor Ingka Centresa.

Zasad će ovaj koncept biti ponuđen u tri grada u Changshi, Kina, Gurugram, Indija; i San Francisco, Kalifornija, no u skoroj budućnosti postoji plan za 45 takvih IKEA-inih restorana gdje će oni koji već prakticiraju vegansku prehranu, kao i oni koji taj svijet tek otkrivaju napokon doći na svoje.

“Bit će to moderan i originalan zaokret u tradicionalnoj kuhinji; pružajući lokalnim zajednicama mjesto za susrete, dok jedete ukusnu hranu i družite se zajedno na inkluzivniji i održiviji način”, rekao je Nielsen.

Dok se točne stavke jelovnika tek trebaju otkriti (i razlikovat će se ovisno o regiji), jelovnik će sadržavati sladoled od zobenog mlijeka, biljne hamburgere i druga jela napravljena od sezonskih i lokalnih namirnica, sve po pristupačnim cijenama.

U Saluhallu će se također voditi škola kuhanja koja će biti otvorena za javnost, s kuhinjama koje će lokalno stanovništvo moći koristiti poslije radnog vremena. Zalogajnica će također donirati sve ostatke hrane za podršku okolnim zajednicama.

“Putem predavanja, kuharskih iskustava i škole kuhanja, Saluhall će biti prirodno mjesto koje spaja ljude i lokalne tvrtke i kulture”, stoji u izjavi Stéphanea Keulian, voditelja razvoja koncepta F&B u Ingka Group.

PHOTOS BY: ingka.com, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.