doručak
doručak

Hrvati i doručak: Pekare su nam još uvijek broj jedan

GREEN_300_listici_sredina

Dominacija bijelog kruha

U čak 90 posto kućanstava svakodnevno se ujutro jedu i suhomesnati proizvodi.

Istraživanje provedeno krajem prošle godine pokazuje da 68 posto Hrvata doručkuje preko tjedna, a taj postotak vikendom raste na 75 posto. Ipak, samo 40 posto sudionika slaže se s tvrdnjom „uvijek jedem kompletan doručak“, pokazala je ova anketa, čiji su rezultati objavljeni u InStore časopisu, a koju je provela agencija GFK.

Većina Hrvata doručak priprema samostalno, a, ukoliko ga kupuju, to najčešće čine u pekarama.

U top pet jela koje pripremaju sami našli su se voće, jogurt, kruh, sendviči i jaja, a najčešća pića su turska i instant kava te čaj. Najzastupljenije grupe namirnica su kruh i pekarski proizvodi, jaja, mlijeko, jogurt, suhomesnati proizvodi, maslac, sir, žitarice, voće i namazi.

Mit da Hrvati previše jedu kruh i pekarske proizvode, posebice za doručak, je istinit – među devet analiziranih kategorija hrane, upravo se ova pojavljuje u najvećem broju kućanstava. Istraživanje je pokazalo i da se najčešće jede bijeli kruh, no utješno je da se na visokoj drugoj poziciji našlo voće, a slijede ga sir i mlijeko. Te kategorije hrane za doručak se jedu u gotovo svim kućanstvima, dok su na petome mjestu suhomesnati proizvodi, koji se jedu u čak 90 posto kućanstava.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.