annisa-ica-8uTqI_KpC_Q-unsplash

Heklanje – idealan hobi za život s manje otpada

Zgodne stvari koje možete napraviti

Prošla godina osim što nas je sve uzdrmala, mnoge je potaknula na promjene i učenje. Vrlo je vjerojatno da ste se počeli baviti i nekim novim hobijem, no ako ipak niste, imamo jedan prijedlog za vas - heklanje. Osim što će vas zabaviti, pomoći će vam i da živite život s manje otpada.

Umjetnost heklanja doživotna je vještina koju ćete koristiti za izradu predmeta za vaš dom i ormar kao i lijepih darova za druge. Počnite s učenjem nekoliko osnovnih šavova, koje kasnije možete nadograditi naprednijim. Pronađite koja vam veličina i stil najviše odgovara, zatim počnite s jednostavnim pređama i uzorcima za početnike. Na internetu možete pronaći razne upute kako početi, a jedan takav možete pogledati i OVDJE.

Popravljanje predmeta u kući i izrada vlastitih je odličan način da brinete o okolišu. Tako ćete uvelike smanjiti svoj otpad, a možda ćete ih više cijeniti i bolje se brinuti za njih ako ste ih napravili svojim rukama. Tako je i heklanje još jedan dobar način da budete održiviji. Ako naučite heklati moći ćete sami izraditi svoje višekratne blazinice za skidanje šminke, krpe za pranje suđa, razne druge krpe i čistače, višekratne vrećice za voće i povrće, držač sapuna, a na kraju i komade odjeće ili modnih dodataka. Možete čak i ponovno upotrijebiti tkaninu i vunu iz drugih projekata za izradu ovih novih uzoraka bez otpada.

U nastavku vam donosimo tri prijedloga što možete sami napraviti kod kuće za pomoć kod smanjenja otpada.

Čistač posuđa
papernstitchblog.com

Kako biste sami napravili svoju eko “spužvicu” za pranje suđa, potreban vam je samo jedan materijal i to onaj koji je prirodan, održiv i biorazgradiv. A da ne pričamo i koliko povoljniji! Kako biste isheklali svoj čistač posuđa, potrebna vam je juta koja je izvrsno ekološko vlakno. Ona je malo gruba što ju čini idealnom za ribanje posuđa. Osim toga, raste bez gnojiva i pesticida, potpuno je biorazgradiva, koristi daleko manje vode od pamuka za proizvodnju, a jedno je od najpovoljnijih dostupnih prirodnih vlakana. Ako kupite jedan kolut jute od njega možete napraviti na desetke čistača, i svaki vam može trajati do tri mjeseca (možda i duže ako ga dobro održavate).

Višekratne blazinice za lice
intheloopknitting.com

Heklanje ovih višekratnih blazinica za lice je brz i jednostavan projekt koji ćete rado izraditi i pokloniti. Idealni su za višekratnu uporabu i savršena su stvar koju možete dodati svojoj ekološkoj rutini njege kože s obzirom na to da više nećete morati kupovati one zapakirane u plastiku. Prilikom odabira vlakna, bitno je da odaberete ono od prirodnih materijala i koje je dovoljno mekano za vašu kožu. Pamučna vlakna su obično najbolja.

Višekratne vrećice za kupovinu
twoofwands.com

Možda ste već zamijenili plastične vrećice s platnenima, no sigurno vam se često dogodi da vam zafali onih malih vrećica za namirnice poput voća i povrća. Pogotovo ako idete u veću kupnju na tržnicu i želite izbjegavati uzimanje njihovih vrećica. Kako ih ne biste morali kupovati, probajte isheklati sami svoje vrećice. Napravite ih u raznim veličinama i bojama koje volite, i učinite vašu kupnju još zabavnijom i održivijom.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.