IMG_6894

Dajte novi život ostacima tkanine u kućanstvu!

GREEN_300_listici_sredina

5 jednostavnih ideja

Ponovnom upotrebom tekstila i tkanina dajući im drugi život možete pomoći smanjiti otpad, pomoći smanjiti ugljični otisak i podržati ekološki prihvatljive prakse. Ako ne znate na koji način biste prenamijenili razne vrste tkanina u kućanstvu, donosimo vam nekoliko fora ideja.

Na svijetu vjerojatno postoji dovoljno tekstila za doživotne potrebe svake osobe na planetu. Iako sada vjerojatno nema osobe koja nije svjesna prekomjerne proizvodnje tekstila i odjeće te utjecaja modne industrije na okoliš, ta proizvodnja i dalje ne staje. Čak 20% svjetskog zagađenja je povezano s tekstilnom industrijom, a to zagađenje dolazi zbog uporabe štetnih i otrovnih kemikalija tijekom proizvodnih procesa i onečišćujućih tvari koje se oslobađaju kada tekstil ode u otpad. Agencija za zaštitu okoliša procjenjuje da je 2018. godine proizvedeno oko 17 milijuna tona tekstilnih proizvoda, a samo 2,5 milijuna tona je reciklirano. To je stopa recikliranja od 14,7% (za usporedbu, papir ima stopu recikliranja od 68,2%).

Ono što mi možemo učiniti je promijeniti svoje potrošačke navike i jednostavno ne kupovati ono što nam ne treba, a ono što imamo njegovati da traje dulje te ako dođe pri kraju svog životnog vijeka korištenja, naći način kako to prenamijeniti.

Napravite torbicu ili vrećicu

Pernica, torba za pribor, vrećica za užinu – što god odlučite učiniti s ovom DIY torbicom, smanjit ćete otpad korištenjem otpadnog materijala koji bi inače bio bačen. Male torbice mogu biti idealne za organizaciju stvari kao i za putovanja, a korist za njih ćete naći i u kuhinji prilikom spremanja hrane. Možete izabrati hoćete li koristiti šivaći stroj ili probati bez šivanja. Presavijte obje strane pravokutnog ostatka tkanine na otprilike centimetar kako biste stvorili čisti šav. Zatim ga zatvorite ili jakim ljepilom za tekstil ili ga sašijte (šivanje će rezultirati jačim šavom). Zatim sašijte ili zalijepite patentni zatvarač ili kopču na jedan rub i sve preklopite, pričvršćujući sve strane kako biste stvorili torbicu. Umjesto zatvarača možete napraviti rupu za trakicu s kojom ćete zategnuti rubove i na taj način zatvoriti torbicu, a možete zalijepiti i čičak.

www.momastic.com
Traka za kosu

Trake za glavu izvrsni su dodaci koji nam dobro dođu prilikom vježbanja, šminkanja, pranja lica ili jednostavno kao ukras u kosi. Umjesto da ih kupujete, razmislite o upotrebi ostataka otpadnog materijala kako biste napravili svoju. Ako imate neku tkaninu s elastinom ona će biti idealna, a one svilenkaste će lijepo izgledati. Krajeve možete pričvrstiti ušivenim ili zalijepljenim šavom ili jednostavno krajeve zavezati zajedno kako biste stvorili ukrasni čvor.

LaBelPatterns/etsy.com
Uredite stare vješalice

Iskoristite ostatke tkanine kako biste svojim običnim vješalicama za odjeću dali fora novi izgled. Osim toga, tkanina će vaše vješalice učiniti neklizajućim pa vam odjeća neće padati s vješalice. Sve što trebate je čvrsto omotati komade tkanine oko svake vješalice i krajeve zalijepiti vrućim ljepilom.

 

blog.etsy.com
Zabavni ukrasi

Ako pokušavate smanjiti otpad, ali i dalje volite ukrašavati dom za zabave, onda je ovo ideja za vas. Bilo da se radi o blagdanima, rođendanu ili samo običnom danu, ukrasite svoj dom simpa vijencem od otpadaka od tkanine. Skupite nekoliko ostataka tkanine i izrežite ih na istu duljinu. Vežite svaki komad na dugi niz ili kružni okvir (izrađen od drveta ili metala) dok vijenac ne izgleda pun. Možete tkaninu izrezati i na trokutiće i objesiti ih jedan pored drugog na špagicu u dugi niz. Zatim ga objesite gdje god želite.

www.yourhomebasedmom.com
Salvete

Ne trebate trošiti novce na papirnate ubruse kada vrlo jednostavno možete napraviti sami svoje kod kuće. Osim što štedite novac i smanjujete otpad, platneni ubrusi izgledaju puno ljepše. Ako imate ostatke platna, upotrijebite ih – oni postaju mekši što ih više perete. Ali možete iskoristiti i bilo koji drugi materijal od debljeg pamuka. Izrežite tkaninu na kvadrate veličine koju želite. Rubove možete ostaviti kakvi jesu, obrubiti ih povlačenjem niti ili, ako imate mašinu za šivanje, sašiti lijep šav kako se tkanina ne bi rasplela. Umjesto papirnatih ručnika iskoristite stare ručnike koje samo trebate izrezati na veličine koje vam odgovaraju i dobili ste svoje višekratne ručnike.

Igračka za ljubimca

Preskočite odlazak u trgovinu za kućne ljubimce i iskoristite ostatke tkanine kako biste napravili vlastitu igračku za svog ljubimca. Psi vole igračke s konopcem kako bi se držali podalje i povlačili potezanje konopa. Obično ionako završe izgriženi pa zašto trošiti novce na nove igračke kada ih možete napraviti sami. Jednostavno skupite nekoliko ostataka tkanine i uvijte ih ili ispletite zajedno. Vežite snažan čvor na oba kraja i spreman je za vrijeme igre.

waggytalesblog.com

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.