gabrielle-henderson-RKHGV6ESIlo-unsplash

Donosimo eko rješenja i fora ideje kako iskoristiti stare čarape

GREEN_300_listici_sredina

Ne bacajte, prenamijenite

Čarape se uglavnom brzo troše i vrlo lako poderu. U tim slučajevima većina ljudi ih samo baci u smeće, no to ne mora uvijek biti rješenje. Nevjerojatnih 11.300 tona čarapa (u usporedbi sa samo 1.710 tona iz 1960. godine) godišnje završe na odlagalištima. Umjesto da ih bacate, prenamijenite ih!

Umjesto da se čarape nastave gomilati na odlagalištu, prva stvar koju možete napraviti je popraviti ih. Ako imate rupicu na čarapi, ne morate ju odmah baciti. Male rupice se mogu zakrpati u roku par minuta te im produljiti životni vijek. Obično će tada trajati i dulje jer će biti podebljane na onom dijelu gdje se najviše troši. No ako mislite da im nema pomoći niti šivanjem, ili ako ste jednostavno izgubili drugu čarapu ili ako vam je kriva veličina, ima mnogo drugih načina na koje te čarape možete iskoristiti. Ovdje vam donosimo nekoliko ideja.

Omotajte dragocjenosti prilikom selidbe

Ovo je i eko način da zamotate dragocjene stvari prilikom selidbe jer ne koristite plastiku niti papir od kojih oboje završe ravno u smeću nakon uporabe. Osim što možete omotati dragocjene sitnice, u stare čarape možete staviti i stvari koje ne želite ošteti, primjerice, cijele cipele i remene ili zaštititi nešto što ima oštar rub kako ne bi napravilo štetu na novom zidu ili podu.

Pomoć u autu

Ovo možda zvuči ludo, ali ako napunite staru čarapu s pijeskom za mačke (koji upija vlagu) i zavežete čvor, ovaj izum će vam odlično poslužiti u autu kada vam se počne magliti staklo. Jednostavno rješenje za ona hladna zimska jutra. A kad smo kod hladnih zimskih jutra, možete stare čarape navući na brisače i tako ih zaštiti od zaleđivanja. Dodatnu čarapu možete ostaviti u autu i za razne druge situacije – kada trebate nešto obrisati, popraviti, za zaštitu od masnoće ili prljanja i slično.

Napravite svoj potpourri

Jednostavno dodajte malo potpourrija u čistu čarapu, na vrh pričvrstite vrpcu ili gumicu i bacite je u ladicu donjeg rublja, ormar, ormarić ili torbu za teretanu. Umjesto kupovnog potpourrija, možete dodati i sušenu lavandu, smilje, ružmarin ili sušene latice ruže, poigrajte se s čime možete.

Napravite svoj aromaterapijski jastuk

U staru čistu čarapu dodajte rižu i nekoliko kapi esencijalnog ulja, učvrstite krajeve, a zatim zagrijte ili ohladite prije nego što stavite ovaj jastučić na svoj vrat, leđa ili neko drugo bolno mjesto.

U vrtu

Nakon što radite u vrtu, dobro će vam doći malo temeljitije pranje ruku. Stavite sapun u čarapu i s time operite ruke. Te će vam čarapa u tom slučaju poslužiti za dodatnu abraziju kako biste što lakše uklonili prljavštinu. To vam može stajati vani u vrti ako imate vanjski, ali može vam stajati i u kupaonici u kući. Osim toga, sapun će vam dulje trajati ako ga koristite na ovaj način i naravno, bolje je ekološko rješenje od tekućeg sapuna u plastičnom pakiranju.

Napravite igračku za ljubimca

Napunite staru čarapu s nekom lopticom ili nekoliko drugih starih čarapa kako biste napravili ugodnu kuglu. Možete iskoristiti više čarapa i napraviti od njih uže za igranje. Primjer kako to učiniti možete vidjeti OVDJE. Ako se osjećate ekstra ambiciozno, možete čak napraviti slatki džemper za pse.

Napravite grijače

Čarape se mogu koristiti kao grijači nogu i na jedan drugačiji način. Ako imate vječno hladna stopala ili ruke, sigurno će vam dobro doći još jedan sloj. Starim čarapama odrežite dio stopala, i tako ih nosite ispod čarapa ili rukavica. Možete ih čak ušiti i u grijače za uši.

Zabava s djecom

Iskoristite stare čarape za razne “uradi sam” projekte u koje možete uključiti i djecu. Napravite lutke od čarapa ili novu odjeću za lutke.

Zaštita za mobitel

I ne samo za mobitel, već kameru, naočale i slične stvari koje nosimo u torbi i vrlo često znamo ogrebati. Čarapi samo trebate odrezati stopala i zašiti donji dio i to je to. Ubacite unutra svoj mobitel ili sunčane naočale i sigurno ih možete staviti u torbu znajući da im neće ništa biti.

Za topliji dom

Stare čarape možete iskoristiti i za smanjenje ugljičnog otiska kod kuće. Pitate se kako? Samo ih trebate natrpati ispod vrata kako ne bi zrak izlazio van. To će vas ne samo zagrijati već i povećati energetsku učinkovitost u vašem domu tijekom zime.

Čišćenje

Stare čarape su izvrsne i kao višekratne krpe za brisanje prašine i za vaše rituale čišćenja bez otpada.

Donacija čarapa

Ako mislite da je dobra ideja donirati vaše stare čarape koje imaju rupu ili su istrošene, budimo realni, vjerojatno nije. Ako takve čarape pošaljete u dobrotvorne svrhe, one vjerojatno idu ravno u smeće. No da vas u potpunosti ne obeshrabrimo, to ne znači da ne možete donirati čarape, već probajte da to ipak budu čarape koje su u dobrom stanju. To mogu biti čarape čija vam veličina ne odgovara, ili one koje ste dobili na poklon ali vam se nikako ne sviđaju i nikada ih niste obukli. Ako ste ih ipak kratko i nosili, samo ih operite i lijepo spakirajte, a nije loša ideja i nazvati mjesto gdje ste ih mislili donirati i provjeriti primaju li ih.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.