Europski lanci trgovina prestaju prodavati nelegalno tretiranu govedinu

GREEN_300_listici_sredina

Sve veće uništavanje amazonske prašume

Europske zemlje mijenjaju svoje poslovanje kad je riječ o mesnoj industriji. Naime, šest europskih lanaca supermarketa obavezalo se da će prestati prodavati neke ili sve proizvode od govedine iz Brazila zbog povezanosti s uništavanjem amazonske prašume.

Šest europskih lanaca supermarketa, uključujući dva u vlasništvu nizozemske tvrtke Ahold Delhaize i podružnicu popularnog Carrefoura, izjavilo je ovih dana da će prestati prodavati neke ili sve proizvode od govedine iz Brazila zbog povezanosti s uništavanjem amazonske prašume. Obećanja su započela od nizozemskog lanca supermarketa Lidl, koji se obvezao da će prestati prodavati svu govedinu podrijetlom iz Južne Amerike počevši od 2022. godine pa sve do usredotočenijih odluka o zaustavljanju prodaje određenih junećih proizvoda ili proizvoda od goveđeg mesa. Mnogi od zahvaćenih proizvoda povezani su s najvećim proizvođačem mesa na svijetu, JBS SA. Bojkoti su odgovor na istragu brazilske publikacije Reporter Brasil u kojoj se navodi da je JBS neizravno nabavio krave iz ilegalno krčenih šuma, u shemi poznatoj kao “pranje stoke”.

To se događa kada se stoka uzgojena na nezakonito krčenoj zemljištu proda na zakonitu farmu prije prodaje klaonici, kako bi se sakrilo  porijeklo. Iz JBS-a su za strane medije izjavili da nemaju toleranciju na ilegalnu sječu šuma i da su blokirali više od 14.000 dobavljača zbog nepoštivanja svojih politika. Iz tvrtke su rekli da je praćenje neizravnih dobavljača, onih prije konačnog prodavača u klaonicu izazov za cijeli sektor, ali da će JBS uvesti sustav koji će to moći učiniti do 2025. godine. Brazilski proizvođač mesa rekao je da je istraživanje Reporter Brasil spominjalo samo pet od 77.000 izravnih dobavljača JBS-a i da su ti dobavljači ispunjavali politiku tvrtke u trenutku kupnje. Krčenje šuma u brazilskoj Amazoni, najvećoj tropskoj prašumi na svijetu, poraslo je otkako je predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i ukinuo sektor zaštite okoliša. Rekao je da mu je cilj više poljoprivrede i rudarstva kako bi se regija izvukla iz siromaštva. Krčenje šuma doseglo je 15-godišnji maksimum 2021. godine, a krčenje je šuma veće je od američke države Connecticut.

Većina denudirane zemlje koristi se za uzgoj stoke. Među ostalim obvezama, podružnica Ahold Delhaizea Albert Heijn, najveći lanac supermarketa u Nizozemskoj, u potpunosti će prestati nabavljati govedinu iz Brazila. Glasnogovornik Alberta Heijna rekao je za strane medije da tvrtka trenutno svaki tjedan prodaje samo malu količinu usitnjene govedine i goveđeg mesa brazilskog porijekla. Auchan France će također ukloniti sa svojih polica proizvode od govedine povezane s JBS-om. Carrefour Belgium i Delhaize supermarketi prestat će prodavati goveđe meso marke Jack Link. Lanac J Sainsbury Plc’s Sainsbury’s UK prestat će nabavljati govedinu iz Brazila, ali su kazali kako 90 posto govedine već dolazi iz Britanije i Irske.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.