pexels-dogadakisakal-12288238

Kazne i do 50.000 eura: Kako bi spriječili požare, Njemačka zabranjuje pušenje u šumama

GREEN_300_listici_sredina

Sve veći problem

Požari i suše sve su češće u svim krajevima svijeta. Kako bi to do neke mjere spriječili, Berlin uvodi stroge kazne za pušenje u šumama i oko njih, ali i za ispumpavanje jezera u vrijeme najvećih vrućina.

Sve učestaliji požari i uništavanje šuma nagnale su njemačke vlasti na nove zakone, a odnose se na nove propise za zaštitu regije od šumskih požara i očuvanje prirodnih voda. Regija Berlin-Brandenburg je prošlogodišnjeg ožujka prolazila kroz tešku sušu, a s porastom ljetnih vrućina opasnost od šumskih požara bila je sve veća. Naime, šumska tla su prava opasnost za požare, s mješavinom suhog lišća, borovih iglica i grana. U isto vrijeme, mnogi vodeni bazeni poput jezera i rijeka u državi Brandenburg opasno su niski, a neka riječna korita čak i presušuju.

Zabranjeno pušenje

Kako bi smanjili požare, jedan od propisa je i zabrana bacanja opušaka u prirodu, odnosno zabrana pušenja u šumi. To uključuje područja poput plaža rijeke Havel i jezera.  Automobili i grijani ispušni plinovi također mogu zapaliti suhu vegetaciju i zbog toga se vozila sada mogu parkirati samo na za to određenim parkirnim mjestima. Svatko tko krši ove zakone mogao bi biti kažnjen novčanim kaznama koje izdaju lokalne šumske službe, a koje se kreću od 100 do čak 50.000 eura.

I suša ima svoja pravila

Susjedna pokrajina Brandenburg također je uvela niz mjera za suzbijanje suše, no ovdje su one uglavnom usmjerene na sprječavanje gubitka vode uslijed isparavanja. Štoviše, suša je teže pogodila južnu stranu države i tamo su mjere strože. Tako će većina regija Brandenburga zabraniti ljudima ispumpavanje vode iz bazena između 8 i 20 sati, jer su dnevne temperature više, a i razina isparavanja bi bila veća. Istodobno, uvjeti na Schwarzen Elsteru i Elbe-Elsteru u pogledu vodostaja prilično su teški, pa je crpljenje vode iz njih strogo zabranjeno, a građanima može biti izdana kazna i do 50.000 eura.

PHOTOS BY: Pexeles, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.