fikri-rasyid-amI09sbNZdE-unsplash

Francuska s Novom godinom zabranila plastičnu ambalažu za većinu voća i povrća

GREEN_300_listici_sredina

Cilj je postepeno ukinuti svu plastiku

Postoje neke iznimke, ali generalno sva plastika će se postupno ukidati. Novi zakon o zabrani plastičnog pakiranja velikog broja voća i povrća stupio je na snagu u Francuskoj s Novom godinom. Taj potez dio je nastojanja cijele zemlje da se postupno ukine sve plastike za jednokratnu upotrebu do 2040. i da se Francuska uspostavi kao lider u ovom području.

Više od 35% voća i povrća u Francuskoj trenutno se prodaje u plastičnoj ambalaži. To je uglavnom slično u svim razvijenim zemljama. Nova mjera nada se da će eliminirati više od milijardu omota godišnje i bit će u potpunosti primjenjiva do 2026. — u skladu s ciljevima Europske unije za promicanje kružnog gospodarstva i smanjenje plastičnog otpada.

Inicijativa je započela 2019. godine kada je Francuska usvojila plan za uklanjanje plastike, posebno u lancu opskrbe hranom. Prošle godine su to bile kutije za van, šalice, slamke, a ove godine lancima hrane bit će zabranjene igračke napravljene od plastike, a javni prostori će morati biti opremljeni fontanama kako bi se smanjila upotreba jednokratnih plastičnih boca.

Voće i povrće

U svakodnevnom životu koristimo nevjerojatne količine plastike za jednokratnu upotrebu. Zakon o kružnom gospodarstvu ima za cilj smanjiti upotrebu odbačene plastike i potaknuti njezinu zamjenu drugim materijalima ili pakiranjem koje se može ponovno koristiti i reciklirati. Prema novom zakonu, rajčice, jabuke, kruške, poriluk, mrkva i još 30-ak artikala više se neće prodavati u plastici. Umjesto toga, supermarketi i trgovine morat će ih zamotati u materijale koji se mogu reciklirati. Krhkije voće poput bobičastog voća i breskve i dalje će se moći prodavati u plastičnoj ambalaži, ali će se i to postupno ukidati.

Za sudionike kampanja, hoće li zabrana biti uspješna ili ne, ovisit će o tome hoće li trgovci i potrošači prihvatiti različite prakse pakiranja do mijenjanja jednog materijala drugim. Izvješće Rethink Plastic Alliance pokazalo je da bi cilj za višekratnu ambalažu od 50% u ključnim sektorima značajno smanjio emisije, otpad i potrošnju vode.

Elipso, profesionalna udruga koja predstavlja proizvođače plastike u Francuskoj, nije se složila s tom odlukom. Udruga je u priopćenju rekla da će tvrtke “morati prestati sa svojim aktivnostima pakiranja voća i povrća, iako već nekoliko godina rade na alternativama koje koriste manje plastike ili reciklirane plastike”. Elipso se već obratio Državnom vijeću Francuske s drugim udrugama, tražeći da se zabrana ukloni, iako je to malo vjerojatno.

Anketa WWF-a u Francuskoj iz 2019. pokazala je da 85% stanovništva podržava zabranu uporabe plastičnih proizvoda i ambalaže za jednokratnu upotrebu. Korištenje plastične ambalaže iznerviralo je potrošače u Europi, a tri četvrtine Britanaca iskusilo je frustraciju zbog količine plastike koja dolazi s kupnjom, prema anketi Friends of the Earth. Druge zemlje, uskoro će se pridružiti Francuskoj u sličnom potezu. Španjolska će zabraniti plastičnu ambalažu za voće i povrće manje od 1,5 kg. Zakon ima za cilj potaknuti ljude da kupuju voće i povrće u vlastitim spremnicima za višekratnu upotrebu ili drugim ekološki prihvatljivim paketima.

PHOTOS BY: Unsplash, FreePik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.