5 šokantnih dokumentaraca o plastici koje obavezno morate pogledati

GREEN_300_listici_sredina

Zastrašujuće činjenice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Svi volimo provoditi vrijeme opuštajući se ispred televizora nakon posla ili vikendom navečer, a mi vam donosimo prijedloge kako da vaša večer bude i informativna i nadahnjujuća.

Jeste li se ikada pitali kako je živjeti bez otpada i je li takav način života uopće moguć? Koliko plastika šteti našem planetu i što trebamo o njoj znati kako bismo spriječili njezin štetan utjecaj? Gledanje ovih dokumentaraca moglo bi vam dati odgovore na neka od tih pitanja. Primjerice, naučit ćete koje sve jednostavne promjene možete poduzeti kako biste smanjili količinu otpada koji šaljete na odlagalište. Pokrivaju sve, od onog što znači postići kružnu ekonomiju do načina na koji nas problem plastike odvlači od drugih bitnih tema, poput povećanja biološke raznolikosti.

Pripremite grickalice, po mogućnosti one bez plastičnog pakiranja, prigušite svjetla i dopustite da vam ovi dokumentarci promijene život.

A plastic ocean

Živimo u svijetu plastike: boce za piće, vrećice za kupnju, četkica za zube, pa čak i naša odjeća spadaju među svakodnevne predmete izrađene od plastike. Svake godine proizvodimo stotine milijuna tona plastike, a proizvodnja se samo povećava i nažalost, većina se koristi samo jednom prije bacanja. Samo jako mali dio plastike se reciklira, većina završi na odlagalištu, a dio u oceanima. “A Plastic Ocean” je dokumentarni film iz 2016. godine koji je režirao australski novinar Craig Leeson koji istražuje razorne utjecaje plastike na naš okoliš, osobito na morski život. Ako želite dublje razumijevanje skrivenih ljepota naših oceana, kao i načina na koji ih jako zagađuje naša ovisnost o plastici, ovo je dokumentarac za vas.

Plastic Paradise: The Great Pacific Garbage Patch

Tisućama kilometara udaljen od civilizacije, Midway Atoll nalazi se na jednom od najudaljenijih mjesta na svijetu. Unatoč tome, upravo ta lokacija je postala je točka nastajanja Velike pacifičke hrpe smeća, koja skuplja plastiku s tri udaljena kontinenta. U ovom neovisnom dokumentarnom filmu, novinarka i filmašica Angela Sun putuje na osobno putovanje otkrića kako bi istražila taj tajanstveni fenomen. Usput upoznaje znanstvenike, istraživače, utjecajne osobe i volontere koji rasvjetljavaju učinke naše prekomjerne potrošnje plastike i saznaje da je problem puno gori nego što smo ikada mogli zamisliti.

Tapped

Tapped se bavi industrijom flaširane vode i njezinim dugoročnim učincima na društveni, ekonomski i ekološki način. Ovaj dokumentarni film iz 2009. redatelja Stephanie Soechtig i Jasona Lindseyja je nastao nakon što su ih njihova istraživanja zagađenja oceana uvijek na kraju dovodila do plastične boce. U njemu ispituju kako je to sve započelo i kako su jednokratne boce za vodu postale toliko sveprisutne u modernom društvu. Snimatelji su se usredotočili na divove u industriji, te proveli testove na bocama koje tvrtke koriste za svoje proizvode.

Bag It

Američki dokumentarac iz 2010. godine otkriva učinke plastičnih vrećica i druge plastične robe široke potrošnje te utjecaj na kopnene ekosustave, morski okoliš i ljudsko tijelo. Ovaj dokumentarni film je bio jedan od prvih globalnih poziva na preispitivanje našeg oslanjanja na plastične vrećice i drugu plastiku za jednokratnu upotrebu. “Bag It” također ispituje Veliku pacifičku hrpu smeća, kao i naše nedostatke u recikliranju te kako kemikalije poput BPA utječu na zdravlje i dobrobit.

No impact man

I za kraj jedan malo drugačiji dokumentarac koji ne priča priču isključivo o plastici, već o čovjeku koji živi bez plastike i kako takav život izgleda. “No Impact Man” slijedi Newyorčanina Colina Beavana koji s obitelji odbacuje životni stil visoke potrošnje, dokumentirajući njihovo putovanje dok pokušavaju ostvariti nulti utjecaj na okoliš. No Colin i njegova obitelj nisu samo smanjili kupnju i potrošnju plastike već su otišli toliko daleko da su isključili električnu energiju, mijenjati automobile za bicikle i odrekli se svih plastičnih i otrovnih proizvoda. Zbog ovakve dramatične promjene načina života ovaj dokumentarac je vrlo smiješan, informativan i inspirativan.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.