FOTO Pogledajte impresivne fotografije divljine s najprestižnijeg natjecanja

GREEN_300_listici_sredina

Uhvaćeni trenutci

Evo kratkog pregleda fotografija koje su ove godine izazvale najviše pozitivnih reakcija diljem svijeta.

Na ovogodišnjem najvećem fotografskom natjecanju, Wildlife Photographer of the Year, pristiglo je nevjerojatnih 49.957 prijava iz cijeloga svijeta. Svaku je fotografiju pažljivo analizirao i ocjenjivao panel najvećih stručnjaka iz foto industrije.

Riječ je o prestižnom natjecanju koje svake godine organizira i provodi Prirodoslovni muzej u Londonu, koji će 13. listopada u svom prostoru izložiti 100 najboljih fotografija.

Evo kratkog pregleda fotografija koje su ove godine izazvale najviše pozitivnih reakcija diljem svijeta.

Koraljna povezanost 
Alex Mustard

Koraljni grebeni podržavaju mrežu međusobno povezanih vrsta koje su u opasnosti zbog klimatskih promjena. Na ovoj fotografiji britanski fotograf Alex Mustard prikazuje biološku raznolikost zdravog grebena u tjesnacu Lembeh, Sjeverni Sulawesi u Indoneziji.

Vatrene ptice

Njemačka fotografkinja Elza Friedländer objektivom je ulovila par bijelih roda na spaljenom tlu zbog požara u Rhino Ridgeu, nacionalnom rezervatu Maasai Mara u Keniji.

Elza Friedländer
Ratno mladunče

Michał Siarek zabilježio je trenutak kada je tim iz zoološkog vrta u Poznanu u Poljskoj otvorio sanduk kako bi provjerio kako je mladunče tigra koje je netom evakuirano iz Ukrajine.

“Ta me je noć promijenila. Čuvši krik lava koji je još uvijek bio u kamionu, odlučio sam pomoći u sljedećoj evakuaciji”, kazao je Siarek.

Michał Siarek
Pčela na poslu

Izazivanje kontroliranih požara poprilično je česta praksa zbog usporavanja rasta trave, ali riječ je o opasnoj taktici – posebno za vrijeme suhih uvjeta kada se plamen može lako proširiti.

Fotograf Solvin Zankl pažljivo je promatrao pčelu kako gradi gnijezdo u blizini Witzenhausena u Hessenu u Njemačkoj.

Solvin Zankl
Šumski rodeo 

Atsuyuki Ohshima snimio je ovu neobičnu interakciju u Yakushimi, Kagoshima u Japanu.

Za oko mu je zapeo nagli pokret iza jelena. Naime, koristeći obližnje stablo ka odskočnu dasku, mladi majmun skočio je jelenu na leđa.

Atsuyuki Ohshima
Medvjedica koja nestaje 

Stoljetni izlov i zadiranje u njezino prirodno stanište učinilo je medvjedicu jednom od najugroženijih životinja na Zemlji.

Talijanski fotograf prvo je nabavio dozvolu kako bi ju mogao snimiti, a onda je Bruno D’Amicis satima ležao skriven na stijeni kako bi snimio ovaj snimak u Grčkoj.

Bruno D’Amicis
Oposumov ponoćni snack

Caitlin Henderson pronašla je ovog neočekivanog gosta na svom balkonu u Malandi u Australiji. Noseći svoje mladunče, maleni oposum raskomadao je kukca.

Ovaj noćni tobolčar potječe iz Australije i može se sresti diljem zemlje. Njegove duge oštre pandže stvorene su za penjanje po drveću, ali se prilagodio urbanim sredinama, često dolazeći u sukob s ljudima.

Caitlin Henderson

PHOTOS BY: Wildlife Photographer of the Year / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.