Znate li što su zračne biljke? Evo kako se možete brinuti o njima baš kao pravi profesionalci

GREEN_300_listici_sredina

Sobne biljke za svakoga

Zračne biljke možete staviti u školjke, stari komad drva, staklene posudice, postaviti ih među svoje veće sobne biljke ili ih jednostavno postavite neukrašene na prozorsku dasku ili osunčanu policu. One su sjajna dekoracija koja oživljava svaku prostoriju i čini ju ugodnijom, a u nastavku vam donosimo upute koje će vam zasigurno pomoći da ove biljke uspješno i veselo rastu u vašem domu.

Zračne tropske biljke su epifiti, što znači da im nije potrebna zemlja da bi rasle. Ove biljke bez zemlje zahtijevaju minimalnu njegu i savršene su za sve one koji imaju dovoljno svjetlosti u svom domu. Sitne dlačice na lišću, koje se nazivaju trihomi, apsorbiraju vodu i hranjive tvari izravno iz zraka, pa čak i štite biljke od direktnog sunca. “Korijeni” biljaka služe samo za prianjanje i ne upijaju vodu i hranjive tvari poput većine drugih biljaka. Zračne biljke, poznate i kao tillandsije, prirodno rastu u tropskoj klimi, što znači da nikada ne dolazi do hladnoće i smrzavanja. Upravo zbog toga, važno je da ih držite na sobnoj temperaturi i izbjegavajte ih stavljati blizu klima uređaja i hladnih zimskih prozora.

Zračne biljke najbolje uspijevaju uz barem nekoliko sati neizravne sunčeve svjetlosti dnevno. Idealno mjesto za ove biljke je u blizini prozora koji je okrenut prema istoku ili zapadu. Ako im redovito osiguravate vlagu, ove biljke mogu boraviti u toplijim prostorijama i biti izložene većoj količini svjetlosti. Ono što im neće odgovarati su slabo osvijetljena mjesta.

Najbolji način zalijevanja vaše zračne biljke ovisi o biljci, njenom mjestu i vašim vlastitim željama. Koristite vodu iz slavine sobne temperature ili kišnicu, ali nikako omekšanu jer sol u njoj može oštetiti vaše biljke. Vlagu im možete pružiti tako da ih redovito prskate vodom (tri do sedam puta tjedno) ili ih potopite direktno u vodu, što je najbolji način da cijela površina biljke dobiva dovoljno vlage. Ako se odlučite uranjati ih u vodu, potopite cijelu biljku na 1 do 3 sata i činite to jednom tjedno. Nakon zalijevanja istresite višak i ostavite biljke da se osuše na dobro prozračenom mjestu kako ne bi ostale mokre.

Zračne biljke možete prihraniti jednom ili dvaput mjesečno gnojivom za orhideje ili tilandsije. Ako je biljka jako suha, prvo je natopite, a zatim je sljedeći dan prihranite.

Ove biljke su savršene za život u malom prostoru i o njima se mogu brinuti svi koji imaju dovoljnu količinu svjetlosti i topline koja im je potrebna za rast. Osim toga, estetski su vrlo privlačne, a DIY projektima možete sami izraditi posve prirodan stalak. U svijetu plastike koja zagađuje okoliš, izbjegavanje plastičnih posuda u kojima rastu sobne biljke, zračne biljke se čine kao sjajna alternativa koja će učiniti vaš interijer ugodnim, prozračnim i zdravim.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.