102365221_1724971764309224_869986721747617882_n (1)

DHL je kupio 12 električnih zrakoplova za prijevoz tereta

GREEN_300_listici_sredina

Elektrifikacija flote

Utrka logističkih lanaca prema nultoj emisiji seli se s ceste na nebo...

DHL Express naručio je 12 potpuno električnih zrakoplova kako bi upotpunio svoju flotu dostavnih kombija i bicikala na baterije, što je potez koji će smanjit emisije iz zračnih usluga. Američka start-up tvrtka Eviation Aircraft Ltd. Izradit će zrakoplove pod nazivom Alice koji će moći nositi 1.100 kilograma i imati domet od 440 nautičkih milja, odnosno 815 kilometara. “Alice se može puniti tijekom utovara i istovara”, stoji u priopćenju DHL-a te piše da je potrebno svega 30 minuta kako bi se baterija u potpunosti napunila. Zrakoplovi bi se trebali pridružiti floti DHL-a 2024. godine i bit će raspoređeni na rutama u Kaliforniji, rekao je glasnogovornik tvrtke.

“Elektrifikacija svake vrste prijevoza igra ključnu ulogu i značajno će doprinijeti našem općem održivom cilju nulte emisije”, rekao je izvršni direktor DHL Expressa, John Pearson.
Nova suradnja pokazatelj je pojačanog pritiska na pružatelje prijevoza od regulatora i ulagača da smanje emisije i njihov utjecaj na klimatske promjene. Tehnologija električnih aviona zaostaje u odnosu na vozila u velikoj mjeri zbog inženjerskih izazova koje postavlja potreba za velikim baterijama. Dok neki proizvođači rade na problemu, lansiranje komercijalnih modela takvih zrakoplova još su stvar daleke budućnosti.

Iz Eviationa kažu da će Alice imati prvi let ove godine. Do sada je model bio zamišljen kao putnički avion s devet sjedala. Suradnjom s DHL-om, tvrtka se nada da će Alice postati prvi teretni zrakoplov na baterije u svijetu. DHL će koristiti ovaj model za prijevoz vremenski osjetljivih paketa za kupce u svim okruženjima koja se trenutno opslužuju klipnim i turbinskim zrakoplovima. “Od prvog dana postavili smo odvažan cilj transformirati zrakoplovnu industriju i stvoriti novu eru električnih zrakoplova. Partnerstvo s tvrtkama poput DHL-a, koje su vodeće u održivom prijevozu e-tereta, dokaz je da nas očekuje električno doba. Ova najava značajna je prekretnica u našoj potrazi za promjenom budućnosti leta širom svijeta”, navodi izvršni direktor Eviationa Omer Bar-Yohay.

PHOTOS BY: Instagram @dhl_global / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.