chris-turgeon-AUmq5VsgL3g-unsplash

Central Park postao je znanstveni laboratorij za proučavanje klimatskih promjena

GREEN_300_listici_sredina

Kako gradovi mogu biti rješenje za klimatsku krizu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Zelena pluća New Yorka, Central Park, uskoro će postati laboratorij za proučavanje klimatskih promjena. Istraživači se nadaju da će ova ideja pomoći parkovima u cijeloj zemlji da postanu otporniji.

Tim Central Park Climate Lab želi proučavati sezonske obrasce te kako biljni i životinjski svijet reagira na njih. “Želimo razumjeti kako gradski park može biti dio rješenja klimatske krize”, rekla je za Euro news Karen Seto, profesorica geografije i znanosti o urbanizaciji na Yale School of Environment. “Želimo saznati koliko ugljika sekvestrira park? Kako park rashlađuje grad te kakav to učinak ima na ljude koji dolaze u park i stanovnike koji žive oko parka?”

Ranije ove godine pokrenut je laboratorij u suradnji s dvije neprofitne organizacije koje imaju sjedište u New Yorku, Central Park Conservancy i Natural Areas Conservancy. “Gradovi će morati biti dio rješenja za klimatske promjene”, kaže Seto. “Nadamo se da ćemo informirati političare o tome kako najbolje upravljati da bi zeleni prostor mogao nastaviti rashlađivati grad, čistiti zrak i slično.”

New York se nada da će svojim planom otpornosti izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena. Naime, povećanje razine mora predstavlja opasnost za obalne gradove poput New Yorka. Tijekom proteklog desetljeća Central Park je bio podložan brojnim ekstremnim vremenskim pojavama, uključujući jaku kišu, mećave, jake vjetrove te ekstremne vrućine i hladnoću.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.