B_nQTnVnojf

Alternativa stiroporu mogla bi znatno smanjiti nastanak otpada

GREEN_300_listici_sredina

Održiva ambalaža budućnosti

Kompletno biorazgradiva zamjena za stiropor koja nudi sigurnost i termoizolacijsku zaštitu, istovremeno štiteći naš planet.

Stiropor, inače poznat kao polistirenska pjena, sintetički je ugljikovodični polimer koji se najčešće koristi za izolaciju i zaštitu, kao i za izradu mnogih različitih predmeta za jednokratnu upotrebu, primjerice, prehrambene ambalaže. Njegova glavna mana je što se ne razgrađuje, jednostavno se rasipa i postaje toksičan dok se razgrađuje. U svakom pogledu, to je nešto što bi svaka ekološki osviještena osoba trebala izbjegavati.

Svake godine na odlagalištima završi 2,3 milijuna tona polistirenske pjene koja se ne može reciklirati i koja se ne može razgraditi. Green Cell Foam proizvođači nadaju se da će to promijeniti izradom potpuno biorazgradive zamjene za polistirensku ambalažu. Njihovi proizvodi od pjene izrađeni su od kukuruznog škroba koji nije GMO, pružaju toplinsku zaštitu i trajnost usporedivu s polistirenom. Da bi se utjecaj njihovih proizvoda dodatno smanjio, kukuruz se u cijelosti isporučuje u Sjedinjenim Američkim Državama, uklanjajući emisije stakleničkih plinova koje proizlaze iz međunarodne špedicije.

Pojavom Green Cell Foam ambalaže kao rješenja za eko pakiranje, može se smanjiti mogućnost da se svake godine proizvede 500 milijardi kilograma plastičnih vrećica i ambalaža. Kako sve više dizajnera i tvrtki počinju shvaćati njegove koristi i prednosti, ovo elegantno i održivo rješenje za pakiranje moglo bi biti sljedeća velika bitna stvar u borbi protiv otpada. Iako se proizvodi Green Cell Foam trenutno koriste prvenstveno za pakiranje, štiteći lijekove, hranu svih vrsta, vinske boce i elektroničke proizvode, primjene u budućnosti mogu biti još veće te se na njima neprestano radi. Cilj tvrtke koja proizvodi ovu eko alternativu je da u potpunosti zamijene polistiren (EPS), poliuretan (PU) i polietilen (PE) u jednokratnoj ambalaži za termičku izolaciju ili apsorpciju udara. Osim toga, proizvodnja pjene za Green Cell Foam zahtijeva 70% manje energije i proizvodi 80% manje stakleničkih plinova od pjene na bazi nafte. Do sada su pomogli svojim kupcima zamijeniti neželjene hladnjake od polistirenske pjene u farmaceutskoj industriji, industriji specijalnih prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani, te na taj način sprječavajući preko 10 milijuna hladnjaka od polistirenske pjene da pune odlagališta otpada širom zemlje.

Green Cell Foam je ekološki najprihvatljiviji i najfunkcionalniji materijal za pakiranje na tržištu te je vrlo jednostavno riješiti ga se na eko prihvatljiv način. Izrađen od američkog kukuruza, Green Cell Foam certificiran je za kompostiranje u dvorištima i industrijskim objektima, može izgorjeti u kaminu, kompostirati ili otopiti u vodi i baciti u odvod. Budući da je napravljen od 100% materijala na biološkoj osnovi, čini i izvrsnu biljnu hranu.
Iako je ova tvrtka pokrenuta još davne 2002. trebalo je dosta dugo vremena da se proširi upotreba njihovog eko proizvoda. Osim njih, pojavljuje se sve više sličnih tvrtki poput MycoComposite, ambalažni materijal na bazi gljiva koji na primjer trenutno koristi Ikea. Nadamo se da će se u bliskoj budućnosti ovakve eko zamjene proširiti što više i kompletno zamijeniti sve loše proizvode koji se ne mogu reciklirati, štete okolišu, a i zdravlju. A do tada, najbolje što možemo učiniti je pokušati maksimalno izbjegavati proizvode od stiropora i potražiti alternativu.

PHOTOS BY: Instagram @greencellfoam / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.