dieny-portinanni-X2ehUkc9NRE-unsplash

Amazona bi mogla pasti u ruke organiziranog kriminala

GREEN_300_listici_sredina

Ugrožen suverenitet

Brazil se izlaže riziku gubitka kontrole nad svojim područjem amazonske prašume zbog organiziranog kriminala i trgovaca ljudima koji tu regiju koriste za ilegalne aktivnosti.

Amazona bi mogla prijeći u ruke organiziranog kriminala, upozorio je na to  sudac Vrhovnog suda Luis Roberto Barosso, koji je ranije sudjelovao i na UN-ovoj Klimatskoj konferenciji (COP27). Brazil je, naime, izložen riziku gubitka kontrole nad svojim područjem, ali ne od strane druge države, nego od skupina koje tu regiju koriste za krijumčarenje droge i trgovinu ljudima, javlja Reuters.

Barroso je pozvao i međunarodnu zajednicu da doprinese financiranju i idejama za poticanje održivog razvoja koji bi očuvao amazonsku prašumu i tako pomogao 25 milijuna ljudi koji ondje žive. Istaknuo je pritom da međunarodno financiranje ne ugrožava brazilski suverenitet nad Amazonom kao što je to ranije izjavio krajnje desničarski predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

Pod njegovim je vodstvom narasla stopa ilegalnih aktivnosti na području Amazonije jer se i sam zalagao za smanjenje zaštite okoliša i financiranje agencija za provedbu zaštite. Osim toga, njegova je vlada paralizirala Amazonov fond u koji su Njemačka i Norveška donirale više od milijardu dolara kao potporu za održive projekte na tom području. Taj će se fond ponovno pokrenuti kada novoizabrani predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je porazio Bolsonara na izborima u listopadu, preuzme dužnost u siječnju. Lula je obećao stati na kraj nekažnjivosti zločina u Amazoniji.

Sudac Barosso smatra da financijska potpora drugih država pomaže u zaustavljanju degradacije prašume i pomaže da se uspostavi zakon i red u Amazoniji. “Brazilske vlasti morat će biti vrlo predane suprotstavljanju zločinima protiv okoliša kao što su ilegalna sječa i rudarenje, krčenje šuma, otimanje zemlje i ubojstvo branitelja šume”, rekao je Barroso.

Amazonska prašuma apsorbira goleme količine stakleničkih plinova odgovornih za globalno zatopljenje, a njeno se očuvanje smatra ključnim za borbu protiv klimatskih promjena.

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.