shelby-cohron-UQwbKtu-2Ek-unsplash (1)

U Kaliforniji se pčele od sada klasificiraju kao ribe. Znate li zašto?

GREEN_300_listici_sredina

"Rupa" u zakonu u korist vrijednih oprašivača

Konzervatori prirode diljem svijeta neprestano se bore za spas pčela. Iako ih mnogi ljudi smatraju samo kukcima, one su ključni oprašivači, što znači da ljudski život ovisi o njima za hranu. No, država Kalifornija je nedavno napravila velike korake u tome, klasificirajući ih kao ribe prema Zakonu o ugroženim vrstama. Ali zašto Kalifornija pčele klasificira kao ribe i zašto je to tako monumentalno u području očuvanja?

“Ovo je sjajan dan za kalifornijske bumbare. Današnja odluka potvrđuje da se zaštita Kalifornijskog Zakona o ugroženim vrstama (ESA) primjenjuje na sve ugrožene autohtone vrste naše države i ključna je za zaštitu poznate biološke raznolikosti naše države”, izjavila je u priopćenju Pamela Flick iz Defenders of Wildlife. “Pčele i drugi oprašivači sastavni su dio zdravih ekosustava, a ključne usluge oprašivanja koje pružaju služe svima nama, čineći ovu odluku eksponencijalno značajnijim”

“S obzirom na to da jedan od svaka tri zalogaja hrane koju pojedemo dolazi iz usjeva oprašivanog pčelama, ova sudska odluka ključna je za zaštitu naše opskrbe hranom”, također je izjavila u priopćenju Rebecca Spector, direktorica West Coast Centra za sigurnost hrane. “Odlukom se pojašnjava da kukci poput pčela ispunjavaju uvjete za zaštitu prema CESA-i, koja je neophodna kako bi se osiguralo da populacije ugroženih vrsta mogu preživjeti i napredovati.”

Zašto su pčele klasificirane kao ribe u Kaliforniji?

Ispostavilo se da se i pčele mogu smatrati ribama. Naime, poljoprivredne skupine otkrile su da ESA štiti pčele tako što ih je klasificirala kao “ribe”. Prema kalifornijskoj ESA-i, kako stoji u priopćenju za javnost, ugrožene vrste mogu biti ptice, sisavci, ribe, vodozemci, gmazovi ili biljke, izostavljajući druge ugrožene vrste poput insekata. No budući da definicija ribe uključuje divlje ribe, mekušce, rakove, beskralješnjake i vodozemce, pčele preuzimaju klasifikaciju beskralješnjaka.

“Riba, kako se taj izraz obično shvaća u svakodnevnom govoru, naravno, živi u vodenom okruženju”, navodi se u presudi. Na temelju ove presude, ribe ne moraju uključivati samo morske životinje, a klasifikacija može uključivati i druge kukce. Budući da pesticidi uništavaju toliko vrsta insekata, to bi u konačnici moglo biti monumentalno za mnoge vrste oprašivača i kukaca. U pitanju su četiri domaće pčele za koje konzervatori traže zaštitu od 2018. godine.

Poljoprivrednici su najodgovorniji za uništavanje staništa pčela

Iako klimatske promjene općenito uništavaju biljne vrste, a samim time i uništavaju pčelinja staništa, poljoprivrednici su vodeći pridonosili uništavanju pčelinjih populacija. Zbog neodgovornog čišćenja zemljišta, staništa pčela su potpuno izbrisana. Pesticidi koji komercijalni poljoprivrednici obično koriste također ubijaju pčele. Uništavanje njihovih domova, izvora hrane i upotreba otrovnih pesticida nevjerojatno otežava preživljavanje pčela.

Iako su pojedinci manje odgovorni za uništavanje pčelinjih staništa, postoje načini na koje možete zaštititi pčele. Pustite da vaš travnjak raste, uzgaja domaće divlje cvijeće i razmislite o odabiru veganske prehrane s lokalno uzgojenom, biljnom hranom – svaki se napor računa.

PHOTOS BY: Unsplash; Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.