Novo istraživanje otkrilo je da je količina hmelja uzgojenog u Europi u stalnom opadanju. Štoviše, predviđa se da će toplija, duža i suša ljeta pogoršati situaciju i dovesti do poskupljenja piva.
Riječ je o žitarici koja pivu daje prepoznatljivi okus, a koja je ujedno četvrti ključni sastojak u procesu proizvodnje mnogima omiljenog pića. Uz vodu, kvasac i slad, hmelj pivu dodaju prepoznatljivi okus gorčine.
Paralelno, procvat u industriji craft piva, sve veća potražnja za pivima s prepoznatljivim jakim okusima, potaknuo je upotrebu visokokvalitetnog hmelja. Ali ova studija, u kojoj je promatrano kako se prosječni prinos hmelja smanjio između 1971. i 1994. te između 1995. i 2018., pokazala je da je u nekim ključnim područjima uzgoja hmelja došlo do pada proizvodnje od gotovo 20 posto.
Cijene porasle za 13%
Znanstvenici s Češke akademije znanosti (CAS) i Sveučilišta Cambridge pripisuju smanjenje usjeva klimatskim promjenama, odnosno sve sušim uvjetima na poljima.
“Neuspjeh u prilagodbi ugrozit će profitabilnost uzgoja hmelja u nekim područjima. Posljedica će biti manja proizvodnja i viša cijena za pivovare“, kazao je Martin Mozny, koautor studije i istraživač na CAS-u, a prenosi BBC.
Cijena piva već je porasla za 13% od pandemije, ali i zbog povećanja troškova energije potaknutih inflacijom i plinskom krizom nakon invazije na Ukrajinu.
Utjecaj na okus
Znanstvenici su također otkrili da su glavne gorke kiseline hmelja – koje utječu na okus piva – smanjene zbog viših i ekstremnijih temperatura.
Unatoč globalnim naporima, emisije stakleničkih plinova iz ljudskih aktivnosti nastavile su povećavati temperature. Točnije, očekuje se da će se u sljedećih pet do sedam godina prijeći ključna barijera od 1,5 Celzijevih stupnjeva.
Poljoprivrednici rade na prilagodbi svoje prakse uzgoja kako bi poboljšali prinose, poput premještanja farmi u više doline gdje ima više oborina i instaliranja sustava za navodnjavanje.
No, autori studije upozoravaju da su potrebna daljnja ulaganja i kažu da će biti potrebno proširiti površinu koja se koristi za uzgoj aromatičnog hmelja za 20%, kako bi se nadoknadio budući pad.