tom-delanoue-u1CKZIXJQGA-unsplash

Zelena preobrazba Pariza uoči Olimpijskih igara 2024.

GREEN_300_listici_sredina

Najzelenije Olimpijske igre do sad

Parižani su zadovoljni planiranim obnovama zbog toga što će se smanjiti razine zagađenja u gradu. Naime, srce francuske prijestolnice uskoro će dobiti veliku pješačku zonu zbog čega očekuju pad prometa od 72 posto.

Nedavno je stanovnik Pariza zatražio odštetu u iznosu od 21 milijuna eura od Francuske zbog toga što je zagađenje zraka u Parizu naštetilo njegovom zdravlju. No, čini se da Pariz aktivno radi na smanjenju zagađenja i povećanju zelenih površina i pješačkih zona u gradu.

Uoči Olimpijskih igara 2024. godine, poznata pariška avenija Champs-Élysées pretvara se u zeleni vrt.  Iako se često o njoj govori kao o “najljepšoj aveniji na svijetu”, ova prometnica sve više podsjeća na autocestu. Osim toga, posljednje vrijeme služila je i kao središnje mjesto za štrajkove, ponajviše prosvjede pokreta “žutih prsluka”.

Početak akcije ozelenjavanja najavio je Emmanuel Grégoire, prvi zamjenik pariške gradonačelnice. Kako prenosi Euronews, za samo nekoliko tjedana ova će avenija postati zelena oaza, a radovi su počeli ovaj mjesec.

“Preuredit ćemo jedan od glavnih trgova, Place de la Concorde, prije Olimpijskih igara 2024., a zatim i cijelu aveniju Champs-Élysées”, obećala je gradonačelnica Anne Hidalgo.

Prvi dio rekonstrukcije Concordea i Champs-Elysées bit će gotov tek nakon Olimpijade, odnosno 2030. godine. Oko Slavoluka pobjede planira se urediti pješačka zona, a samo vrlo mali dio sadašnje ceste bit će namijenjen za prometovanje automobilima. Također, planiran je redizajn terasa i sadnja oko 400 stabala.

U drugoj fazi planirano je veliko ozelenjavanje avenije koje podrazumijeva sadnju drveća, grmlja i biljaka na površini od 15.000 m2. Zelena šetnica protezat će se od Louvrea do brda Chaillot, a veći dio tog područja bit će namijenjen pješacima, biciklistima i skuterima.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram @pcastream / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.