14560175_343461182659176_6470814430415158840_o

Oh là là! Pariz gradi ogroman sustav žičara za putnike koji žive u predgrađima

GREEN_300_listici_sredina

Nova razina transporta!

Autobus, metro, vlak, tramvaj... žičara? Pariški sustav javnog prijevoza planira dodati još jedan način transporta i time olakšati kretanje francuskom prijestolnicom. Linija dugačka 4,5 km spojit će nekoliko predgrađa na jugoistoku Pariza.

Prva javna žičara u glavnom gradu Francuske dobila je zeleno svjetlo! Cable A linija dugačka je 4,5 km i povezivat će predgrađa na jugoistoku Pariza s četiri postaje gradske metro mreže. Gradnja se planira na području Créteil koje je posebno brdovito, a ispresijecano je autocestama i linijama brzih vlakova.

Umjesto izgradnje sustava autobusa ili metroa, koji je skup i kompliciran, žičara je jeftinije i jednostavnije rješenje za brz i siguran prijevoz putnika. Ovo je je tek jedna od planiranih pet sustava žičara u predgrađu Pariza. Gradske vlasti nadaju se da će ovim novim načinom transporta potaknuti građane da automobile zamijene upravo novom žičarom.

Izgradnja žičare je prvi put predložena 2008. godine, ali je odgođena zbog protivljenja lokalnog stanovništva, a glavni razlog odnosio se na narušavanje privatnosti. Upotrebnom nove tehnologije, kabine putnika bit će opremljene senzorima koji će zamutiti stakla kada se kabine previše približe stambenim zgradama.

Žičara će povezivati jugoistočna predgrađa Créteil i Villeneuve-Saint-Georges s linijama podzemne željeznice pariškog metroa i omogućit će prelazak udaljenosti od 4,5 km za 17 minuta, što je upola manje vremena koje je sada potrebno za isto putovanje autobusom. Izgradnja će početi ove godine, a žičara će biti otvorena za putnike 2025. godine, rekao je za Parisien Laurent Probst, glavni direktor regionalne prometne uprave IDFM.

PHOTOS BY: Cable A Televal, Facebook @CableATeleval / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.