TROSS_NJ_COOTTHA_261_web

Deset domova koji su se uspješno prilagodili vremenskim ekstremima

GREEN_300_listici_sredina

Arhitektura i klimatske promjene

Arhitekti sve više uključuju strategije otpornosti na klimatske promjene u svoj dizajn. U nastavku vam predstavljamo deset domova koji su otporni na klimatske promjene navedene u najnovijem izvješću IPCC-a.

Izvješće UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) pokazalo je da gradovi i naselja diljem svijeta uglavnom nisu spremni nositi se s rekordnim toplinskim valovima, poplavama i olujama koje je već izazvalo globalno zatopljenje. Kako se svijet kreće prema katastrofalnom porastu globalne temperature od 2 do 3 °C u ovom stoljeću, ekstremne katastrofe i porast mora mogle bi neke regije i male otoke učiniti potpuno nenastanjivim, rekao je IPCC. Izvješće također navodi kako se domovi moraju redizajnirati i naknadno opremiti kako bi bili sigurniji na učestalije elementarne nepogode.

U nastavku donosimo deset kuća koje su već usvojile neke od ovih strategija.

Arkup  75

Nizozemski arhitektonski studio, Waterstudio.NL, izradio je električnu jahtu-vilu na solarni pogon sa stupovima koji joj omogućuju da se u potpunosti podigne iz vode i postane off-grid dom. Inspiracija za dizajn ovog plutajućeg doma bili su flamingosi. “Flamingosi drže jednu nogu u vodi dok njihovo nedodirljivo tijelo pluta iznad površine, tako smo dizajnirali i ovaj dom”, rekao je za Dezeen osnivač Waterstudio.NL Koen Olthuis.

Dom je samoodrživ zahvaljujući solarnim panelima na krovu i ugrađenom sustavu za prikupljanje kišnice, značajke za koje arhitekti kažu da će biti ključne kada je u pitanju razvoj plutajućih četvrti.

Forested House

Više od 20 različitih biljnih vrsta raste u Forest House-u. Kuću je projektirala tvrtka za krajobraznu arhitekturu, Shma Company, s ciljem da uklopi najveću moguću količinu zelenila na malu urbanu parcelu. Na prostoru od samo 300 četvornih metara, uključujući i krov, obiteljska kuća u Bangkoku ima sedam osoba i 120 stabala.

Osim što uzgoj biljaka u vlastitom domu može biti način kako osigurati sigurnu hranu, IPCC je otkrio da ovakav način urbanog ozelenjavanja također može pomoći u upravljanju i zadržavanju oborinskih voda te stvoriti učinak lokalnog hlađenja snižavanjem površinske temperature zgrade.

Shinminka kuća

Ova kuća na japanskom tropskom otoku Okinawa dizajnirana je da izdrži razorne vjetrove tajfuna, a da je pritom i dalje omogućena prirodna ventilacija, što je ključno zbog rasta globalne temperature. Arhitekti su nastojali razviti suvremenu interpretaciju tradicionalnog stanovanja korištenjem drvene konstrukcije koja podupire popločani krov i ima zasjenjeni trijem.

tropska klima otoka i tajfuni koji se redovito događaju na Okinawi potaknuli su arhitekte da osmisle novu tehniku ​​gradnje koja osigurava potrebnu čvrstoću, a istovremeno omogućuje da zidovi budu strukturno neovisni. “Obično se podupirači postavljaju paralelno sa zidovima kako bi se osigurala bočna čvrstoća”, rekli su. “No, tako se ograničava ventilacija i otvorenost.” Zbog toga je osmišljen novi pristup kojim se konstrukcija ojačava na bočnim stranama kuće stvarajući robusnu drvenu strukturu otpornu na elementarne nepogode.

Kuća Mt Coot-Tha

Australski arhitektonski studio, Nielsen Jenkins, izradio je ovu obiteljsku kuću s bujnim zelenim dvorištem i visokim zidovima koji štite od ekstremnih požara. Izgrađena da izdrži drugu najvišu razinu požara u Australiji, ova kuća u Brisbaneu zaštićena je od gorućih krhotina i žara svojim visokim zidovima od blokova i krovom od valovitog metala. Svi materijali korišteni u interijeru i eksterijeru odabrani su u skladu sa strogim standardom zaštite od požara, a cijela zgrada povezana je trostrukim stepenicama kako bi se osigurao lak izlazak.

Formosa

Arhitektonski studio Baca Architects je projektirao amfibijsku kuću na rijeci Temzi. Posebnost ove kuće je u tome što ima mogućnost podizanja i spuštanja temelja, a na njezinu visinu utječe vodostaj rijeke. Odvojeni temelji djeluju poput brodskog doka i omogućuju da kuća pluta na površini vode. Dom je opremljen fleksibilnim cijevima koje se mogu protegnuti i do tri metra dok se kuća pomiče, omogućujući stanarima da nastave sa svakodnevnim životom što je lakše moguće.

Kako se očekuje porast razine mora i češće poplave rijeka, ovakav način gradnje smanjio bi potencijalne štete i život u njima bi bio daleko mirniji i sigurniji.

Mumbai Artist Retreat

Mumbai Artist Retreat je koliba koju je od čelika i bambusa sagradio indijski studio Architecture Brio. Koliba je smještena uz more u zaljevu Mumbai, a ovim je projektom arhitektonski studio nastojao pomiriti privlačnost života uz more s rizikom od posljedica klimatskih promjena.

Od svih gradova na svijetu, Mumbai je drugi najugroženiji od porasta razine mora uzrokovanog klimatskim promjenama, stoga je ova konstrukcija postavljena na čelične stupove kako bi ju podigli iznad rastuće razine mora, a krovni prozori i solarni paneli osiguravaju električnu energiju i ventilaciju. Cijela konstrukcija je montažna, što znači da se može rastaviti i ponovo izgraditi na višem terenu kada plime i oseke zadiru predaleko u grad.

Casa Flores

Casa Flores nalazi se u predgrađu Naguaba, ribarskog mjesta uz jugoistočnu obalu Portorika, a izradio ju je arhitektonski studio Fuster + Architects. Osam vjetrotornjeva s integriranim krovnim prozorima dopuštaju prirodnom dnevnom svjetlu i hladnom zraku da prodre u unutrašnjost, u tehnici za koju IPCC kaže da može smanjiti unutarnju temperaturu do 14 °C.

Kuća bi trebala biti sposobna izdržati tropske oluje poput uragana Maria koji je razorio to područje 2017. godine. Casa Flores se zapravo nalazi blizu točke na kojoj je smrtonosni uragan te godine stigao na kopno. Svi otvori na pročelju prekriveni su integriranim olujnim kapcima kako bi se građevina zaštitila od tropskih ciklona.

HouseZero

Projekt je uključivao renoviranje kuće izgrađene prije 1940-ih, a koja je sjedište Harvardovog centra za zelene zgrade i gradove (CGBC) u Cambridgeu. Arhitektonska tvrtka Snøhetta bila je vodeći arhitekt na projektu, a Skanska Teknikk Norway je bila energetski inženjer. Kako bi se zaštitili od ekstremnih vrućina i hladnog vremena, mjere prilagodbe klimi koje najviše obećavaju kombiniraju povećanu razinu izolacije i široke mogućnosti primjene prirodne ventilacije za hlađenje zgrade.

Smještena u stambenoj ulici, trokatnica ima drvenu konstrukciju, oblogu od cedrovine i kosi krov, a ovaj model kuće Snøhetta je nadogradio u suradnji s istraživačima sa Sveučilišta Harvard. Prozori ove kuće se otvaraju i zatvaraju automatski i okruženi su izbočenim zavjesama koje pružaju hlad, a ostakljeni solarni dimnjak djeluje kao ventilacijski otvor.

Kuća u Takaoki

Japanski studio Unemori Architects izradio je kuću u gradu Takaoka u Japanu. Kuća je podijeljena na tri različite razine, što pomaže u razlikovanju unutarnjih prostorija. Prostorija koja se nalazi na najvišoj razini je otvoreni dnevni boravak koji je s jedne strane obložen popločanim prostorom i nalikuje tradicionalnoj engawi – prostoru nalik verandi.

Kuća je podignuta 70 centimetara iznad tla, a poduprta je betonskim stupovima koji se protežu devet metara ispod zemlje, a tako je zaštićena od obilnih snježnih padalina i rijeke sklone poplavama koja se nalazi u blizini.

Tecla 

Arhitektonski studio Mario Cucinella Architects sa sjedištem u Bologni je izradio prototip kuća s niskim udjelom ugljika, a koje su 3D tiskane od gline. Njihov naziv, Tecla, je kombinacija riječi tehnologija i glina, a sagrađene su od gline dobivene iz obližnjeg korita rijeke.

Porastom broja klimatskih migranata nastaje problem nedostatka skloništa, a ovaj projekt može biti brzo i isplativo rješenje čija izgradnja traje oko osam dana. “TECLA odgovara na sve ozbiljnije klimatske hitne situacije, na potrebu za održivim domovima i na veliko globalno pitanje hitne stambene situacije s kojim ćemo se suočiti”, rekli su iz arhitektonskog studija za Dezeen. Namještaj je također djelomično 3D tiskan korištenjem zemlje iz lokalnog izvora kako bi se prostor uskladio s kružnim vrijednostima ovog prototipa.

PHOTOS BY: Waterstudio.NL, Shma Company, ISSHO Architects, Nielsen Jenkins, Baca Architects, Architecture Brio, Fuster + Architects, Snøhetta, Unemori Architects, WASP and Mario Cucinella Architects / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.