242215651_383373420180657_4083135163969420810_n

Sve češći građevni materijal: U Srbiji izgrađena prva kuća od konoplje

GREEN_300_listici_sredina

Prva na Balkanu

Konoplja je sve češći građevni materijal diljem svijeta, a u zemlji koja je u prošlom stoljeću bila poznata po farmi industrijske konoplje nedavno je izgrađena i prva takva kuća na Balkanu.

Iako je Srbija šezdesetih godina prošlog stoljeća bila lider u proizvodnji konoplje i plasiranju proizvoda na tržište od nje, na preko 60,000 hektara zemlje zapošljavala tisuće ljudi, posljednjih nekoliko godina od ovog unosnog posla nije ostalo apsolutno ništa. Od ove biljke mogu se proizvoditi genijalni predmeti koji uključuju čajeve, užadi, cipele, papir i ono najzanimljivije – kuće. Jedna takva izgrađena je nedavno i to upravo u Srbiji, nekadašnjoj “tvornici” konoplje. Industrijska konoplja je otporna je na plijesan i vlagu, na razne štetočine, otporna na vatru, ima visoku toplinsku izolaciju i pravi uštedu energije i do 80 posto, nema otpada ni toksina, i materijal je izuzetno povoljan za okoliš.

Na farmi “Bela reka” pilot projekt je uspješno realiziran, pa je tamo sada postavljena kuća od konoplje, koja je ujedno i prva takva izgrađena u ovod dijelu Europe. Arhitekti koji su radili na projektu su srpsko-švicarski tim Ljubica Arsić i Daniel Fuchs, a početak gradnje bio je 2017. godine. Radi što boljeg iskorištavanja sunčevog kretanja i pogleda koji se pruža prema planinskim lancima u daljini, kuća je izdužene forme i proteže se iznad višeg platoa, praktički lebdeći nad pejzažom. Kako bi kuća imala što više prirodne svjetlosti, prozori su napravljeni od vrha do dna kuće, a kuća ima dva kata i pritom je glavni dio kuće upravo na drugom katu.

Kuća veličine 260m2 od konoplje izgrađena je na inicijativu vlasnika Predraga Milosavljevića koji uz svoj tim na području ove farme uzgaja borovnice. Prema procjeni stručnjaka, ovakva kuća mogla bi izdržati vijek i od 800 godina. Ne čudi ni činjenica kako je upravo konoplja postala sve češći građevinski materijal u svijetu.

PHOTOS BY: Instagram @gradjevinski_casopisi / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.