dopekicks-8000kicks

Spoj naraštaja: Baka i unuk osmislili eco-friendly tenisice od konoplje

GREEN_300_listici_sredina

Odličan obiteljski biznis

Cipele od konoplje 8000Kicks nastale su 2018. nakon što je Bernardo Carreira završio fakultet i odlučio udružiti snage sa svojom bakom, koja ima 50 godina iskustva u tekstilnoj industriji, i s njom pokrenuti tvrtku za tenisice.

Nikada niste prestari za osnivanje tvrtke, a dokaz tome je Maria Otilia. Sa 77 godina osnovala je startup s unukom Bernardom Carreirom pod nazivom 8000Kicks koji proizvodi laganu, vodootpornu obuću od konoplje. Brend je 100% veganski i održiv, a ove cipele su prve tenisice na svijetu koje imaju uloške izrađene isključivo od konoplje. Osim toga, ostali obnovljeni elementi čine cipelu potpuno ekološki prihvatljivom.

8000Kicks se prvi put pojavio na tržištu 2019., ali priča o tome kako je počeo datira još iz 2018. – kada se Carreira vratio kući iz London, gdje je vodio malu komunikacijsku tvrtku. Kako se vratio u svoju četvrt u rodnom gradu i skromnoj zajednici u Santarému u Portugalu, odlučio je pokrenuti posao sa svojom bakom. Imala je više od 50 godina iskustva u stvaranju materijala za tekstilnu industriju i danas je od velike pomoći tijekom kreativnog procesa. Otília je objeručke prihvatila sudjelovati u sjajnom planu svog unuka da naprave eco-friendly cipele od konoplje.

Carreira je za lokalne medije rekao da je najbolji dio proizvoda to što je glavna komponenta tkanine izrađena od prirodnog industrijskog vlakna poznatog po svojim brojnim prednostima, kako fizičkim tako i ekološkim. Za uzgoj konoplje potrebno je pet puta manje vode od pamuka, na usjevima se ne koriste kemikalije koje štete ekosustavu, biljke apsorbiraju CO2, biljka ima minimalan utjecaj na tlo i konoplja je općenito jedan od najtrajnijih materijala na planetu.

Konoplja je definitivno mnogo bolja za planet od većine drugih materijala koji se koriste u izradi uobičajenih tenisica. “Tenisice za trčanje od plastike imaju ugljični otisak između 16 i 20 kilograma CO2. Naša cipela ima 4.1, što znači da je znatno manji otisak. Budući da smo napravljeni od kanabisa, od trenutka kada smo počeli proizvoditi cipele, već apsorbiramo puno CO2 iz atmosfere, što je prilično pozitivno za okoliš”, rekao je Carreira.

Veganske tenisice koriste posebno obrađenu konoplju kako bi bile vodootporne. Drugim riječima, vaša će stopala ostati 100% suha čak i ako zakoračite u duboku lokvu ili potok tijekom planinarenja. Također se lako čiste i otporne su na prašinu i mrlje. Potplata je od reciklirane gume, a ulošci od prirodnog pluta. To je nedeformirajuća, prirodno obložena površina koja također regulira temperaturu, djeluje antimikrobno i protiv gljivica. Količine ovih tenisica su ograničene budući da se usjevi konoplje beru samo ljeti.

PHOTOS BY: 8000kicks / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.