kosa

Prirodna njega kose uz pomoć ovih 5 biljnih pripravaka

GREEN_300_listici_sredina

Kosa će vam biti zahvalna

Ako ste u procesu prelaska na održiviji i ekološki prihvatljiviji način života, onda ste sigurno već razmišljali o proizvodima koje možete koristite za svoju kožu i kosu. Možda ste već kupili kruti šampon i regenerator, no mi vam donosimo još nekoliko ideja za zdravlje i prirodno održavanje kose.

Proces pronalaženja najboljih rješenja za prirodnu njegu kose znači puno pokušaja i pogrešaka dok ne nađete ono što vam najviše odgovara, pa imajte na umu da neće svima jednako sve odgovarati. Postaje sve jasnije i da je prelazak na zdravije i ekološki prihvatljivije opcije za njegu tijela imperativ u današnjim vremenima kada smo sve svjesniji štete koju ovi proizvodi mogu nanijeti. Naravno bilo koje korake da poduzmete po pitanju ove teme će biti super i svatko treba naći što mu odgovara. Možda će to biti kruti oblici šampona, rjeđe pranje kose, prestanak korištenja regeneratora ili kupovina ekološki prihvatljivijih pakiranja.

Prebacivanje s komercijalnih proizvoda na prirodne omogućuje i da smanjite broj plastičnih boca u vašoj kupaonici, ali i da izbjegnete korištenje sastojaka koji su štetni za ljude i planet. Mi smo otkrili jednu super stvar za kosu, a to je korištenje prirodnih sredstava za ispiranje kose zbog koje vam neće trebati šamponi, a kosa će biti zdrava i sjajna.

Kod ovakvih prirodnih proizvoda lako možete (is)koristiti što imate kod kuće ili u vrtu. Idealno bi bilo da koristite biljke koje ste sami posadili u svom vrtu ili na balkonu. Uzmite u obzir da te biljke, osim što možete koristiti u kuhinji, iskoristite i za održavanje kose. Ova prirodna sredstva za ispiranje kose možete koristiti samostalno, ako želite prestati koristiti šampon ili nakon uobičajenog šamponiranja.

Jabučni ocat

Ovo je jedno od omiljenih sredstava za balansiranje kose. Još bolje ako napravite sami svoj jabučni ocat, pogotovo ako imate jabuke u svom (ili susjedovom) vrtu. Jabučni ocat je izvrstan za balansiranje pH kose i vlasišta, otklanja masnoću i ostavlja svilenkasto meku kosu. Dovoljno je dodati ga u toplu vodu u omjeru 1:3, ponekad i s malo meda. Med pomaže u održavanju vlažnosti kose i poznato je da djeluje antibakterijski i antifungalno.

Limun i kamilica

Ako ne volite miris jabučnog octa, onda je ovo bolja opcija za vas pogotovo ako imate svjetliju kosu. Osnova za ispiranje je čaj od kamilice, koji je obično omiljen kod plavuša. Pomaže posvijetliti kosu, a također pomaže i kod iritacije vlasišta i peruti. Slijedi limunov sok, još jedan favorit za posvjetljivanje kose. Budući da je kiseo, limun zamjenjuje ocat u ovom ispiranju. I za kraj, malo meda. On je ovlaživač tako da pomaže u borbi protiv suhe kose. Sve što trebate je pomiješati jednu šalicu vode s dvije žlice kamilice, tri žlice limunovog soka i jednu žlicu meda. Praktički ćete dobiti izvrstan čaj koji je jednako dobar za piti kao i za ispirati kosu.

Ružmarin i lavanda

Ove dvije biljke su izvrsne za kosu i kožu jer potiču cirkulaciju u tijelu, vlasištu i potiču zdrav rast kose. Osim što predivno miriše, ružmarin i lavanda pomažu da kosa bude jaka, gusta i u dobrom stanju. Važno je napomenuti da će ružmarin s vremenom lagano potamniti svijetlu kosu, pa je ova kupka idealnija za tamniju kosu. Kako biste ju napravili trebate u kipuću vodu u staklenci dodati lavandu i ružmarin, zatim procijediti i otopinom isprati kosu.

Kopriva

Već je odavno poznato kako je kopriva odlična za kosu i sigurno znate nekoga tko se kune u šampon od koprive i koristi isključivo njega. Isto tako je odlično koristiti i sredstvo za ispiranje kose od koprive koje je vrlo jednostavno za napraviti. Sve što trebate je natopiti koprivu u kipućoj vodi. Kopriva može pomoći kod pretjerano masnog ili previše suhog vlasišta, a može pomoći da kosa postane bujna i jaka. Sumpor, silicij i druge tvari u biljci jačaju pramenove kose. Koprivu možete dodati i u gore spomenuto sredstvo za ispiranje kose od ružmarina i lavande.

Kompletno prirodna njega kose

Još jedna stvar koju možete dodati svojoj rutini prirodne njege kose je i četkanje četkom s prirodnim vlaknima. To ne samo da uklanja zamršenosti i pomaže spriječiti lomove, već također pomaže u distribuciji prirodnih ulja od korijena do vrhova. Moderna njega kose često nas potiče da skinemo ta ulja, ali prirodna ulja štite vašu kosu i čine je jačom, sjajnijom i općenito zdravijom.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.