Screenshot 2021-08-04 104921

Napravite sami svoj tekući sapun za ruke

GREEN_300_listici_sredina

Smanjite kupovinu plastike i uštedite

Događa li vam se često da kruti sapun nikada ne iskoristite do kraja? Donosimo vam ideju kako kruti sapun pretvoriti u tekući!

Većina ljudi se navikla imati kod kuće tekući sapun za ruke jer je jednostavnije za koristiti, lijepo izgleda pogotovo ako je u atraktivnoj bočici i stvara manje nereda u usporedbi s krutim sapunom koji nakon korištenja uvijek izgleda nekako neuredno. No ako ste naumili smanjiti kupnju proizvoda koji dolaze u plastičnim pakiranjima, štedjeti novce na nepotrebnim kupnjama ili jednostavno se zabaviti novom aktivnosti kod kuće, onda je ovo projekt za vas.

Godišnje oko milijarda ovakvih plastičnih pakiranja sapuna i gelova za tuširanje završi na odlagalištima otpada što nije mala brojka. Kako biste sami bili dio promjene, sve što je potrebno je napraviti ovu vrlo malu zamjenu – kupnju krutog sapuna bez plastike. Njega možete koristiti baš takvog za ruke i za tijelo ovisno kakav odaberete, a ako preferirate da bude u tekućem stanju za lakše nanošenje i ljepši izgled vrlo ga je jednostavno za napraviti kod kuće. Još bolja stvar je to što ne morate kupovati novi sapun već možete iskoristiti ostatke nekoliko sapuna koji se najčešće počnu raspadati ili postanu tanji pa ih je teško koristiti. Na ovaj način ćete ih iskoristiti još više i pretvoriti u nešto lijepo i korisno.

Kako biste napravili sami svoj tekući sapun za ruke trebat će vam:

 • kruti sapun ili ostaci nekoliko sapuna
 • voda (destilirana ili prokuhana)
 • ribež
 • lonac
 • posude za sapun s dozatorom (idealno staklene)

Priprema:

 • Uzmite tipičan komad sapuna od 100 grama i naribajte ga ili ga sitno nasjeckajte rukom.
 • Prokuhajte oko jednu i pol litru vode
 • Naribani ili nasjeckani sapun stavite u veliku zdjelu koja će se posebno koristiti za izradu
 • Na štednjaku zakuhajte vodu toliko da bude vruća ali ne vrela, dovoljno da može otopiti sapun
 • Isključite vatru, ulijte vruću vodu u veliku zdjelu, dodajte naribani sapun i miješajte pjenjačom ili velikom žlicom da se otopi. Nastavite miješati da se sjedini.
 • U ovom trenutku smjesa će imati rijetku konzistenciju. Pustite da se smjesa ohladi najmanje 15 minuta pa ponovo promiješajte. Smjesa bi sada trebala biti malo gušća.

Ostavite preko noći

Pokrijte zdjelu i ostavite da se ohladi 24 sata. Vidjet ćete da se sapun malo stvrdnuo pa ga promiješajte kako biste provjerili konzistenciju. Ako vam se čini da je smjesa prerijetka, zagrijte ju i dodajte još malo naribanog sapuna. Ako vam se čini da je smjesa pregusta, zagrijte je i dodajte još malo vode. Sadržaj vlage varira od jedne do druge vrste sapuna, pa ćete vjerojatno morati prilagoditi recept kako biste ga uskladili sa svojim željama.

Završetak procesa

Prije nego što svoj sapun ulijete u dozatore, moramo još napraviti idealnu konzistenciju tekućeg sapuna. Sapun u zdjeli izmiksajte sa mikserom (može i štapni). Kad budete zadovoljni konzistencijom tekućeg sapuna, po želji dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Super će pasati oni s antibakterijskim svojstvima poput lavande, limuna, eukaliptusa ili metvice. Ako koristite običan sapun možete dodati malo i biljnog glicerina. Ovaj jedan sapun će vam pružiti puno više tekućeg sapuna za puno manje novaca, a sve bez plastičnih pakiranja tako da ćete sigurno još više uživati u njemu.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.