Vodič za uređenje vašeg doma suhim cvijećem i biljkama

GREEN_300_listici_sredina

Dekor koji se ponovno vratio u modu

Suho cvijeće i biljke odlični su dekorativni detalji koji mogu trajati zbilja dugo i pritom izgledati jako lijepo.

Bez obzira na to gdje pogledate na društvenim mrežama, čini se da se suho cvijeće ili biljke nalaze gotovo u svakom domu, svakom uredu i da kao rekvizit služe svakom influenceru. Zašto su suhe grane, cvijeće i biljke u trendu? Trend suhog cvijeća mogao bi biti povezan s činjenicom da ljudi provode više vremena kod kuće zbog trenutne zdravstvene situacije u svijetu. Budući da su mnogi odsječeni od prirode, ima smisla što u svoj dom unose dašak prirode koja toliko nedostaje.
Kupnja svježeg cvijeća i biljaka zna biti skupa, a za ljude koji žive užurbanim životima, održavanje biljaka na životu može biti prevelik zahtjev, preopterećujući ionako dugačke popise obaveza. Osušeni buketi, grane i cvijeće isplativija su i praktičnija alternativa jer traju dulje i na traže nikakvu posebnu brigu.
Dakle, ako želite svoj održivi dom oblikovati suhim cvijećem i biljkama, evo nekoliko popularnih primjera koji mogu začiniti svaki prostor.

Pampas

Najpopularnija biljka na Instagramu je definitivno pampas. Ova biljka duge stabljike postala je neočekivani detalj u domovima, ali priznajemo da je jako privlačna i efektna. Unosi dašak divljine u prostor, podsjeća na ljeto i vrlo lako svaku sobu čini profinjenijom. Pampas postavite u raskošne vaze ili prozirne posude i popunite kutove prostorije. Možete ga postaviti i kao centralni ukras na stolu ili na policama. Savršeno će se uklopiti u gotovo svaki dizajn, ali najbolje će odgovarati u prostorijama neutralnih boja uz kombinaciju prirodnih materijala poput drveta.


Zečji repić

Ova ukrasna trava tolerantna na sušu može narasti do 60 centimetara visine i sadrži mekane, suhe pahuljaste čuperke bijelih ili bež cvjetova koji izgledaju poput zečjeg repa zbog čega je i dobila naziv. Ova osušena trava savršen je ukras za minimalistički dom. Samo ju ubacite u jednostavnu vazu ili staklenu teglicu za moderan efekt.

Craspedia

Australski autohtoni cvijet postao je popularan u ostalim zemljama svijeta prije 30-ak godina. Ima prepoznatljiv okrugli, zlatnožuti cvijet na čvrstoj stabljici pa mnoge podsjeća na tenisku lopticu. Predivno ga je vidjeti u prirodi, ali čak i kada se prirodno osuši, cvijet zadržava žarko žutu boju. Ako želite dodati malo boje u svoj dnevni boravak ili spavaću sobu, uljepšajte prostor ovim suhim cvijetom.

Suhi listovi palme

Ako želite dodati dašak elegancije ili tražite novi ukras koji će postati “statement” komad u vašoj sobi, sušeni listovi palme su odličan odabir. Listovi su izdašnih dimenzija i daju “ono nešto” minimalistički uređenoj sobi. Ubacite nekoliko listova palme u vazu i pazite da ih režete na različitoj duljini da biste stvorili “wow” faktor.

Protea cvijet

Ovaj cvijet se u svojoj domovini smatra jednim od najljepših i najdražih biljaka. Upravo zato je ona izabrana kao simbol Južne Afrike. Cvijet može narasti do promjera 30 centimetara, a zbog svoje raznolikosti zaista oduzima dah. Razlikuju se u boji od kremasto bijele do blijedo ružičaste ili malo tamnije. Sve ga češće možemo vidjeti u vjenčanim buketima, ali ovaj predivan cvijet može se osušiti i izgledat će jednako impresivno u vazi.

Pamuk

Još jedan omiljeni dekor na Instagramu su stabljike cvijeta pamuka u jednostavnoj staklenoj vazi. Ovaj nježan cvijet može biti jako zanimljiv ukras u vašem domu ili uredu. Ove grane svojom bjelinom i prirodnom mekoćom daju prostoru osjećaj rustikalnosti. Još bolje izgledaju ako ih imate više u vazi, ali možete ih stavljati i zasebno jer će također jako lijepo izgledati.

Eukaliptus

Estetski privlačni sa zanimljivim mirisom, listovi i stabljike eukaliptusa omiljeni su među minimalistima jer srebrno-zelena stabljika može učiniti čuda naizgled jednostavnoj sobi. Ako ipak želite postići malo dramatičniji dojam, u vazu stavite nekoliko stabljika eukaliptusa i zelenilom osvježite vaš dom.

Suhe grane

Za jednostavnu ali učinkovitu dekoraciju, u vazu ili košaru dodajte samo nekoliko osušenih grana i grančica. U trenu ćete dobiti povaljan i lijep način za ukrašavanje vašeg doma. Trebate samo prilikom iduće šetnje skupiti par suhih grana, a ako nemate gdje ih pronaći, uvijek ih možete kupiti po povoljnoj cijeni u lokalnoj cvjećari.

PHOTOS BY: Privatni album, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.