justus-menke-gkANpt2K2Hk-unsplash

Ove sezone umjesto cvijeća zasadite jagode! Evo nekoliko razloga zašto…

GREEN_300_listici_sredina

Praktično, vizualno privlačno i ekološki osviješteno

Na balkonu, prozoru ili vrtu zasadite jagode s kojima ćete se zasladiti tijekom proljeća i ljeta. Osim što je sama po sebi efektna biljka, još će biti slađa ako ju posadite u oslikanu teglicu, staru kanticu ili košaru.

Sezona jagoda samo što nije krenula, iako ništa neobično ako ste ih već vidjeli (ili čak kupili) na odjelu voća u supermarketima. Jagode koje spadaju u porodicu ružovki prvi se put spominju prije dvije tisuće godina. Osim izvrsnog okusa i mirisa, ovo crveno omiljeno voće mnogih koje se izvrsno miješa uz razne okuse deserata, izuzetni je izvor vitamina i ima moć sprječavanja raznih bolesti.

Najčešće jagode kupujemo upravo u supermarketima, oni koji imaju mogućnost kupuju ih s raznih OPG-ova diljem zemlje, dok oni koji žive u gradu imaju tu sreću da ih uspiju “ugrabiti” kod kumica na placu ili pak na raznim punktovima u gradu. No, jeste li razmislili o tome da ih sami posadite? Istina je da to iziskuje nešto više truda, no imati svoje jagode na prozoru i balkonu ima nekoliko prednosti. Naime, sadnice jagoda možete naći po vrlo povoljnim cijenama čak i u sezoni sadnje koja nam uskoro prethodi i osim u specijaliziranim trgovinama, možete ih pronaći i na policama supermarketa na odjelu cvijeća. Još uvijek stignete razmisliti o nečem novom na vašim balkonima ili prozorima.

Jagode izgledaju jednako atraktivno kao cvijeće

Umjesto da ovog proljeća sadite cvijeće u vidu surfinija, pelargonija, bršljanki i drugih ukrasa koje nakon sezone najčešće odlaze na otpad, posadite jagode. Ove slatke zelene sadnice izgledat će prelijepo u teglicama, osim toga iz njih možete dobiti plodove s kojima se tijekom proljeća i ljeta možete svakodnevno zasladiti. Sve što vam treba jesu teglice, zemlja, sadnice i mnogo svjetla te redovito zalijevanje baš kao što biste radili da ste posadili cvijeće.

Također, ako pustite mašti na volju, stare teglice možete oslikati bojama pa svaka sadnica možete biti jedinstvena i personalizirana. Ako nemate teglice, možete se poslužiti košarama, starim kanticama ili teglicama od raznovrsnih salata, samo imajte na umu da budu malo šire. Sve njih možete ukrasiti, oslikati ili pak napraviti pravo malo obiteljsko druženje u vidu poljoprivredno-slikarskih radionica u kojima će za svakog biti ponešto za raditi i pritom ćete se svi dobro zabaviti.

S malo truda do sjajnih rezultata

Ako ćete o sadnicama jagoda brinuti pravilno, one bi se uistinu mogle razgranati i napraviti pravu malu šumsku oazu s bijelim cvjetovima na vašem balkonu ili prozorima. I na kraju proljetno-ljetne sezone postoji još jedna genijalna stvar, a to je da jagode mogu prezimiti ako ih na vrijeme zbrinemo.

One su dosta izdržljiva biljka pa tako kad krenu hladniji dani, sadnice spremite na toplo i povremeno zalijevajte i bez pretjeranog truda one će dočekati iduću sezonu pa nećete imati potrebe za kupnjom novih. Čak naprotiv, nemojte se iznenaditi ako vas i tijekom zime pozdrave s bijelom cvjetnom kapicom iz koje proviruje mali plod.

 

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.