Topliji dani zahtijevaju i lakšu hranu, ali onu koja je bogata nutrijentima i koja će dobro hidrirati vaš organizam. Doista, nema ništa bolje od variva koje je prepuno povrća i koje se ne treba dugo pripremati. Pokušajte s ovim koje predlažemo – varivo od tikvica s grahom.
Grah je bogat proteinima te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Osim toga sadrži lecitin te minerale dušik, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Također, odličan je izvor dijetalnih vlakana koja doprinose osjećaju sitosti održavajući nivo šećera u krvi stabilnim. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, tiamina, piridoksina (B6), vitamina K, riboflavina (B2), pantotenske kiseline i niacina (B3).
Ako niste od volje i nemate vremena grah namakati preko noći i kuhati ga posebno prije negoli ga dodajete varivu od tikvica, onaj iz konzerve posve je zadovoljavajući izbor. S ljetom, na scenu stupa i mladi grah, koji se ne treba namakanje ni dugu pripremu pa sačuvajte ovaj recept.
Sastojci
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 srednja krumpira
- 1 mrkva
- 2 srednje tikvice
- šalica graha (2 dcl)
- 8 do 10 cherry rajčica
- 1/2 žličice peršina
- 1/2 bosiljka
- sol
- biber
- maslinovo ulje
Priprema
Luk i češnjak očistite i narežite pa ubacite na zagrijano maslinovo ulje. Dodajte sol i popržite nekoliko minuta. Potom dodajte oguljene i na kockice narezane mrkvu i krumpir pa dodajte peršin i bosiljak te još malo popržite na luku. Nakon deset minuta, dodajte na kolutove narezane tikvice i cijele cherry rajčice i podlijte vodom tako da malo prekrijete povrće. Kuhajte sve još 30-ak minuta, podlijevajući vodom pa dodajte već kuhani grah ili grah iz konzerve (koji ste prethodno ocijedili od vode i isprali) te pustite na laganoj vatri još 2 do 3 minute. Dodajte soli i bibera prema želji i poslužite.