1653575713.3516

Zvuči čudno, ali zaista je ovako: Kod Zadra se radi solarna elektrana koja će trebati pomoć ovaca

GREEN_300_listici_sredina

Ne žele koristiti mehanizaciju i kemijska sredstva

Lokalnim ovčarima bit će dopušteno koristiti prostor sunčane elektrane za ispašu ovaca, tako će se održavati zemljište, bez potrebe da se koristi mehanizacija ili kemijska sredstva.

Solarna elektrana Poličnik proizvodit će električnu energiju dovoljnu za napajanje gotovo 25 tisuća kućanstava. Specifična je po tome što će moduli biti postavljeni na nosače pa će zemljište ostati slobodno za rast vegetacije za čije se održavanje neće koristiti kemijska sredstva ili mehanizacija, nego ovce! Naime, lokalnim ovčarima bit će dopušteno koristiti prostor sunčane elektrane za ispašu ovaca.

Paneli će tijekom dana kontinuirano mijenjati svoju poziciju te će su u svakom trenutku biti izravno usmjereni prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u niti jednom smjeru. Iza projekta stoji najveći francuski proizvođač energije iz obnovljivih izvora, Neoen Renewables Croatia, koji ujedno s Teslom grad najveću bateriju na svijetu.

Riječ je o tvrtki koja je kod nas već pokrenula nekoliko sličnih projekata, primjerice onaj Sunčane elektrane Dobra Voda na području Benkovca ili Vlaka kod Pakoštana. Za ilustraciju, HEP-ova Sunčana elektrana Stankovci proizvodi električnu energiju potrebnu za 1.500 kućanstava, a Poličnik bi trebao proizvoditi  za 25 tisuća kućanstava. Sunčana elektrana zauzimat će površinu od oko 105 hektara, a ukupna očekivana proizvodnja električne energije iznosi oko 100 MWh godišnje. Za obje sunčane elektrane prošle je godine odrađena procedura koja se sada provodi za Poličnik.

 

PHOTOS BY: NEOEN, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.