An ice cream melting on the shores of Lake Windermere Cumbria UK during a summer heat wave All the climate modelling shows that many areas of the planet will suffer from more frequent and more severe heat waves as a result of climate change which wiull result in the deaths of many people,Image: 50432416, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Znanstvenici su jasni: Ovo je ljeto bilo najhladnije u usporedbi s onim što nas čeka

GREEN_300_listici_sredina

Oboreni rekordi

Najveći udari El Niña osjetit će se između veljače i travnja, upozorava NASA.

Šanse da će ova godina biti najtoplija na Zemlji trenutno su na 50 posto, a tek smo na sredini kolovoza, prema NASA-inim stručnjacima.

Ipak, upozoravaju: najveći utjecaj El Niña tek se treba dogoditi. Njihove prognoze pokazuju da će 2024. godina biti još toplija od ove.

Glavna znanstvenica Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) Sarah Kapnick potvrdila je da je ovogodišnji srpanj bio najtopliji do sada. Kao glavni uzrok tomu navode se emisije stakleničkih plinova koje su nastale isključivo kao posljedica ljudskog djelovanja.

Suše, oluje i poplave

Do sada je poznato da je ova godina rangirana među top pet najtoplijih u povijesti i to na visokom trećem mjestu, objavili su iz NOAA-e, a prenosi Euronews.

Slovenija

No, do iduće bi godine El Niño , najveći utjecaj fenomena zagrijavanja Tihog oceana, godinu mogao učiniti još toplijom, a vrhunac zagrijavanja očekuje se između veljače i travnja.

Znanstvenici se boje da bi to moglo pomoći planetu da pređe granicu zagrijavanja od 1,5 Celzijevih stupnjeva te tako uzrokovati ekstremne vremenske neprilike poput suša, oluja i poplava.

Oboreni rekordi

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca, Copernicus služba za klimatske promjene EU-a potvrdila je da je srpanj najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji.

NOAA je to potvrdila u ponedjeljak, s brojkama koje pokazuju da su temperature više od 0,2 Celzijeva stupnja od prethodnog rekorda postavljenog 2019. godine.

“Prošli mjesec je bio puno, puno topliji od svega što smo ikada vidjeli”, rekla je Kapnick.

Dijelovi Sjeverne i Južne Amerike, Sjeverne Afrike i Antarktike bili su posebno vrući, s porastom temperature od oko četiri stupnja iznad prosjeka, kažu NASA-ini stručnjaci.

‘Majka priroda nam šalje poruku’

Temperature površine oceana također su dosegle rekordno visoku razinu već četvrti mjesec za redom, što je pridonijelo rekordnoj vrućini u srpnju.

Uz posljednjih devet godina najtoplijih od početka NASA-inog bilježenja 1880. godine, administrator svemirske agencije Bill Nelson upozorio je:

“Majka priroda šalje nam poruku, a ta poruka je ‘Bolje da djelujemo sada, prije nego što bude prekasno da spasimo naš planet”.

Visoke temperature izazvale su kaskadu katastrofa od otapanja morskog leda i porasta razine mora do požara, poplava i oluja posljednjih mjeseci.
đ

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.