tajfun naslovna

Zastrašujući prizor s Tajvana: Tajfun Haikui čupao stabla, 40 osoba ozlijeđeno i tisuće evakuirane

GREEN_300_listici_sredina

Jake oluje

Nakon što je tajfun Haikui u nedjelju poharao istočni dio Tajvana, ozlijeđeno je više od 40 osoba, a materijalna šteta, na sreću, manja je nego što se predviđalo.

U nedjelju je tajfun Haikui poharao istočni do Tajvana. Prizori koji kruže društvenim mrežama i stranim medijima su zastrašujući, vjetar je bio jačine 200 km/h i doslovno je čupao drveće iz zemlje.

Više od 40 osoba je ozlijeđeno, 7000 ih je evakuirano, kako izvještava BBC, a bez struje je ostalo 160 000 domova.

Iako je ovo razdoblje godine kada su tajfuni česti Tihom oceanu, Haikui je prva velika oluja koja je izravno pogodila Tajvan unatrag četiri godine. Tvrtke, škole i druge institucije su zatvorene, dok su domaći letovi i trajektni servisi za okolne otoke otkazani. Najteže su pogođene južne i istočne regije Tajvana, dok je glavni grad Taipei na krajnjem sjeveru samo osjetio jaču kišu

Prije dolaska oluje, već je bilo evakuirano više od 7.000 ljudi s područja na kojima je veći rizik od urušavanja tla i pojave klizišta. Haikui je trenutno u slabljenju i pretvara se u tropsku oluju te se premješta prema južnoj obali Kine gdje bi trebao stići u ponedjeljak navečer po lokalnom vremenu.

No ondje stiže samo dva dana nakon tajfuna Saola, koji je zaobišao Tajvan, ali je bio prilično jak u Hong Kongu i južnom dijelu Kine. Oluja je zahvatila Kinu u subotu, ali šteta je bila manja od očekivane.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.