anne-nygard-v5mEr9CfG18-unsplash (1)

Započinje novi UN-ov summit: “Ovo je posljednja prilika da se zaustavi propadanje prirode”

GREEN_300_listici_sredina

Za očuvanje bioraznolikosti

I dok COP27 i dalje nije donio nikakve značajnije rezultate, u Kanadi kroz desetak dana započinje novi UN-ov summit, ovog puta o očuvanju bioraznolikosti, poznatiji i kao COP15. Drugi je to dio ove važne konferencije koja je još lani započela u Kini, a čelnici tvrde kako je ovo posljednja šansa da se nešto napravi.

Za desetak dana u Kanadi započinje još jedan UN-ov summit, ovog puta onaj o bioraznolikosti, poznatiji i kao COP15. Od 7. do 19. prosinca gotovo 200 zemalja sastat će se u Montrealu gdje će pokušati postići dogovore oko zaštite prirode. Konferencija UN-a o biološkoj raznolikosti sazvat će vlade iz cijelog svijeta kako bi se dogovorile o novom skupu ciljeva za prirodu tijekom sljedećeg desetljeća kroz okvirni proces Konvencije o biološkoj raznolikosti iz 2020. godine.

Okvir postavlja ambiciozan plan za provedbu opsežnog djelovanja kako bi se dovelo do transformacije u odnosu društva s bioraznolikošću i kako bi se osiguralo da se do 2050. godine ispuni zajednička vizija života u skladu s prirodom. Konferencija će se također baviti provedbom protokola Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD) koji se bave pravednom i ravnopravnom podjelom korištenja prirode, te sigurnim prijevozom, rukovanjem i označavanjem modificiranih živih organizama.

Kako prenosi BBC News, a izjavio je čelnik Natural Englanda, ovaj summit najbolja je i posljednja prilika da se zaustavi i preokrene propadanje prirode. Predsjednik vladine agencije za prirodu, Natural Englanda Tony Juniper, dodao je da se zemlje moraju udružiti i dogovoriti ambiciozan plan. “Ovdje se ne radi samo o spašavanju rijetkih vrsta, radi se i o održavanju mreže života o kojoj čovječanstvo u konačnici ovisi, za hranu, vodu, zdravlje i regulaciju klime”, tvrdi. Ovo je drugi dio summita COP15 koji je započet u listopadu prošle godine u Kini, ali je zbog tamošnjih epidemioloških restrikcija drugi dio prebačen za prosinac ove godine u Montrealu. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.