varivo na

Varivo od tikvica, obogaćeno proteinima: U ovo jelo dodajte namirnicu koju su obožavale naše bake!

GREEN_300_listici_sredina

Jelo za tople dane

Za tople dane, toplo varivo. Dobro ste pročitali. Ovo jelo ne samo što će hidrirati vaš organizam već će ga opskrbiti svim potrebnim nutrijentima.

Topliji dani zahtijevaju i lakšu hranu, ali onu koja je bogata nutrijentima i koja će dobro hidrirati vaš organizam. Doista, nema ništa bolje od variva koje je prepuno povrća i koje se ne treba dugo pripremati. Pokušajte s ovim koje predlažemo – varivo od tikvica s grahom.

Grah je bogat proteinima te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Osim toga sadrži lecitin te minerale dušik, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Također, odličan je izvor dijetalnih vlakana koja doprinose osjećaju sitosti održavajući nivo šećera u krvi stabilnim. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, tiamina, piridoksina (B6), vitamina K, riboflavina (B2), pantotenske kiseline i niacina (B3).

Ako niste od volje i nemate vremena grah namakati preko noći i kuhati ga posebno prije negoli ga dodajete varivu od tikvica, onaj iz konzerve posve je zadovoljavajući izbor. S ljetom, na scenu stupa i mladi grah, koji se ne treba namakanje ni dugu pripremu pa sačuvajte ovaj recept.

varivo od tikvica s grahom

Sastojci
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 srednja krumpira
  • 1 mrkva
  • 2 srednje tikvice
  • šalica graha (2 dcl)
  • 8 do 10 cherry rajčica
  • 1/2 žličice peršina
  • 1/2 bosiljka
  • sol
  • biber
  • maslinovo ulje
Priprema

Luk i češnjak očistite i narežite pa ubacite na zagrijano maslinovo ulje. Dodajte sol i popržite nekoliko minuta. Potom dodajte oguljene i na kockice narezane mrkvu i krumpir pa dodajte peršin i bosiljak te još malo popržite na luku. Nakon deset minuta, dodajte na kolutove narezane tikvice i cijele cherry rajčice i podlijte vodom tako da malo prekrijete povrće. Kuhajte sve još 30-ak minuta, podlijevajući vodom pa dodajte već kuhani grah ili grah iz konzerve (koji ste prethodno ocijedili od vode i isprali) te pustite na laganoj vatri još 2 do 3 minute. Dodajte soli i bibera prema želji i poslužite.

PHOTOS BY: Profimedia/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.