hgss-1

Upoznajte Zorroa, novog pripadnika HGSS-a. Čim završi obuku, u potragama će moći zamijeniti i do 25 ljudi

GREEN_300_listici_sredina

'U fazi socijalizacije sa psima i ljudima'

Potražni psi vrlo iznimno su važni prilikom spašavanja, posebice u divljini i na teško dostupnim lokacijama, ali i na terenima nakon prirodnih katastrofa, poput potresa.

Stigla je nova njuška u stanicu Hrvatske gorske službe spašavanja Ogulin. Riječ je o Zorru, novom potražnom psu, belgijskom ovčaru koji je stigao kao donacija tvrtke Bjelin, čiji je vlasnik Darko Pervan, javnosti poznat i kao “kralj parketa”.

Zorro ima tek dva i pol mjeseca i već je krenuo u trening za potražnog psa. Trenutno je u fazi socijalizacije, kako je za N1 kazao K9 instruktor Kruno Stipetić.

“On je u fazi socijalizacije sa psima i ljudima, upoznaje se s raznim podlogama i situacijama kako ne bi imao strah od čamaca, helikoptera, ljudi, nakon čega kreće s treninzima. Proces školovanja traje od godine i pol do dvije godine nakon čega se polaže licenca”, kazao je Stipetić.

Može zamijeniti i do 25 ljudi 

Potražni psi vrlo iznimno su važni prilikom spašavanja, posebice u divljini i na teško dostupnim lokacijama, ali i na terenima nakon prirodnih katastrofa, poput potresa. Potražni pad Draco i njegov vodič tako su, primjerice, nakon potresa 2020. godine pronašli djevojku zakopanu pod ruševinama petrinjske uprave.

Iz HGSS-a Ogulin su rekli kako potražni psi poput Draca te sad Zorroa mogu zamijeniti i do 25 ljudi! “Iako je pred Zorroom i Krunom uistinu velik posao, uopće ne sumnjamo da će kroz par godina činiti uigrani potražni tim”, napisali su na Facebooku.

PHOTOS BY: HGSS Ogulin / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.