Upoznajte Valentina, petrinjskog lončara čije je posuđe bilo dio seta Game of Thronesa: ‘Njegujem tradiciju’

GREEN_300_listici_sredina

Keramika je njegova specijalnost

Sa svojih deset prstiju Valentino oblikuje vrhunske predmete, ali i budućnost petrinjskog zanata. Jer ako stane njegovo kolo, Petrinja će izgubiti još jedan važan simbol.

“Oduvijek je tu bila neka ljubav prema blatu i stvaranju nečega iz ničega i danas mogu biti sretan i ponosan što od ovoga možemo živjeti moja obitelj i ja”, govori nam Valentino Valent, petrinjski lončar koji je odlučio očuvati tradiciju ovoga kraja.

Njegova je specijalnost ručno rađeno posuđe, amfore, uporabna keramika, ali i suveniri. Godinu dana radio je u struci kao inženjer telekomunikacija, a onda je prije 15 godina pokrenuo svoj obrt.

“Petrinjsko lončarstvo je najpoznatije po toj uporabnoj keramici. Najpoznatiji suvenir našeg kraja je stucka, posuda za prijenos vode i vina koja se prije koristila, a danas je to suvenir. Osim toga, radimo i jako puno uporabnog posuđa u kojemu se priprema hrana”, kaže nam Valentino.

Njegujući ovaj stari zanat, Valentino ne dozvoljava da se ugasi plamen petrinjske tradicije, kraja koji je nakon razornih potresa još više ranjen. Raspiruje, stoga, žar prema ovom zanatu, vrteći lončarsko kolo i pažljivo oblikujući posuđe.

“Petrinja je poznata po vrlo kvalitetnoj glini koju sam iskopavam, a potom u stroju prerađujem. Trajanje procesa obrade ovisi o dimenzijama proizvoda i samoj vrsti. Nakon sušenja, predmeti se peku na tisuću stupnjeva, potom slijedi glazura i ponovno pečenje. Tek je tad predmet spreman za korištenje”, objašnjava nam.

‘Najlijepši muzej na svijetu – naše more’

Jedan od njegovih najpoznatijih proizvoda su amfore, ali i keramičke posude za pripremu hrane.

“Amfore su poprilično atraktivne. Radimo ih u raznim veličinama, ali najčešće izrađujemo različite replike za muzeje ili restorane. Surađujem i s vinarijom na Pelješcu. Oni svoje vino u amforama uranjanju u more”, kaže Valentino, istaknuvši pritom da vino tako leži i do 700 dana na dnu mora.

Osim amfora i posuda za pripremu hrane, Valentino je posebno ponosan i na Križni put pod morem na dubini od 4,5 do 10 metara.

“Križni put pod morem je bila jedna specijalna ideja koja je danas postala da ne kažem svjetski brend. Nema previše o tome u medijima, ali postoji izuzetna posjećenost. Napravili smo 24 skulpture u prirodnoj veličini, potrošili preko sedamdeset tona materijala. Za mene jedan veliki pothvat. U principu, zauvijek ću imati svoje izloške u jednom od najljepših muzeja na svijetu, a to je Jadransko more”, govori nam.

Game of Thrones

Skromno priznaje da je njegovo posuđe bilo i dio scenografije popularne serije Game of Thrones koja je oduševila gledatelje diljem svijeta.

“Radili smo im tanjure s onim njihovim znakovima. Također, amfore koje su morale biti napravljene kao replika pravim amforama ali od puno lakšeg materijala jer se to u protivnom nije moglo prenijeti na lokaciju snimanja”, kaže nam.

A uz Game of Thrones, njegovi se proizvodi mogu naći u HNK u Zagrebu, na setu Ćelave pjevačice ili Hamleta, ali i brojnih drugih predstava.

Sa svojih deset prstiju Valentino oblikuje vrhunske predmete, ali i budućnost petrinjskog zanata. Jer ako stane njegovo kolo, Petrinja će izgubiti još jedan važan simbol.

“Radimo punom parom. Moja supruga je uvijek tu uz mene i sada smo odlučili pokrenuti novi brend. Zvat će se Sunflower jer smo s vremenom shvatili da mi nismo samo lončarski obrt, nego se bavimo svime po malo. Ovo je za nas puno više od toga. Uzeli smo novo ime, ali kvaliteta ostaje ista. Razlika je samo što ćemo cijeli proces dokumentirati i više se angažirati na društvenim mrežama. Okrenuli smo se i fondovima Europske unije, organiziramo radionice, a zaintersiranih je zaista puno”, rekao je Valentino.

Puno više od posuđa

Raste zanimanje za tradicionalne proizvode, čija kvaliteta garantira trajanje. No, ovo je puno više od posuđa. Amfora je puno više od amfore. Glina je puno više od gline.

Od nje je nekada živio cijeli petrinjski kraj. Danas žive Valenti, ali i svijest o vrijednosti domaće proizvodnje i žar za očuvanjem tradicije.

 

 

PHOTOS BY: Facebook/Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.