Kopački rit

Umjetna inteligencija u Kopačkom ritu: Evo kako najnovija tehnologija štiti ugrožene i zaštićene vrste

GREEN_300_listici_sredina

Prati, snima i proučava

Upotreba visoke tehnologije i modela umjetne inteligencije u biomonitoringu faune i flore u Parku prirode Kopački rit ima cilj doprinijeti zaštiti ugroženih i zaštićenih životinjskih vrsta.

Umjetna inteligencija u sklopu projekta WatchOut (Wetland & Wildlife Monitoring Using Technology and Acoustics) u Kopačkom ritu neprimjetno pretražuje, prati, snima i istražuje hrvatske životinje. U poznatom Parku prirode, AI ima važnu zadaću – zaštitu ugroženih i zaštićenih životinjskih vrsta.

Zvukovi Kopačkog rita otkrivaju stanovnike koje nije uvijek moguće vidjeti.

S obzirom na gotovo 3000 različitih biljnih i životinjskih vrsta u ovom području, umjetna inteligencija je uključena u praćenje 49 ugroženih, rijetkih i zaštićenih vrsta, koristeći inovativnu tehnologiju za prikupljanje zvučnih zapisa.  Na 20 tisuća hektara Kopačkog rita raspoređeno je stotinu malih, ali moćnih uređaja koji snimaju zvukove u ultrazvučnim frekvencijama svakih 5 minuta, stvarajući impresivnih 25 tisuća sati zvučnih zapisa. Naravno, obrada tih podataka također se vrši uz pomoć UI koja prepoznaje pojedine životinjske vrste te pamti, analizira i uči gdje su snimljene.

Uz standardna terenska istraživanja, provoditi će se daljinski monitoring bioraznolikosti, prikupljanjem zvučnih i video zapisa koji se analiziraju korištenjem posebnih digitalnih alata, algoritama i umjetne inteligencije, za prepoznavanje i identifikaciju pojedinih vrsta. Snimanjem iz zraka, pomoću bespilotnih letjelica i analizom satelitskih snimki, procijenit će se zastupljenost i prostorni obuhvat pojedinih kopnenih, močvarnih i vodenih stanišnih tipova, te utjecaj prirode i klimatskih promjena na staništa ugroženih i zaštićenih životinjskih vrsta.

Projekt je iniciran od strane Fakulteta agrobiotehničkih znanosti s namjerom pružanja dodatne zaštite Kopačkom ritu. Ovi podaci omogućuju brze reakcije u suočavanju s sve izraženijim i opasnijim klimatskim promjenama.

PHOTOS BY: Profimedia.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.