šteta naslovna

U Zagrebu prijavljeno 6285 šteta nakon nevremena u srpnju: Oštećenim građanima stiže pomoć

GREEN_300_listici_sredina

Prošao rok za prijavu

Na temelju obrađenih šteta, Grad će kroz rebalans proračuna, koji će predložiti Skupštini Grada Zagreba u rujnu, osigurati sredstva za pomoć građanima.

Nakon razorne dvije oluje, koje su pogodile grad Zagreb u srpnju, mnogi su građani pretrpjeli štetu na svojoj imovini, koju su mogli i prijaviti između 21. srpnja i 7. kolovoza putem web-aplikacije napravljene u svrhu prijava šteta na imovini povezanih s nevremenom.

Ukupno je prijavljeno 6285 šteta – na građevinama, osobnim vozilima i poljoprivrednim površinama, a dosad je na terenu obrađeno 4110 šteta, odnosno oko 63 posto od ukupnog broja zaprimljenih prijava. Do kraja kolovoza, kako kažu iz Grada Zagreba, timovi će na terenu nastaviti obrađivati prijavljene štete.

Na temelju obrađenih šteta, stručno radno tijelo utvrđuje obuhvat oštećenja te radi financijsku procjenu ukupno nastalih šteta od nevremena, a na temelju podataka Grad će kroz rebalans proračuna, koji će predložiti Skupštini Grada Zagreba u rujnu, osigurati sredstva za pomoć građanima.

zagreb oluje

Građani koji žive u stambenim zgradama mogu iskoristiti i svoja prava iz polica osiguranja stambenih zgrada, a mobilni timovi na terenu usko surađuju s predstavnicima suvlasnika. Primjerice, GSKG, kao upravitelj, pokriva gotovo 70 posto fonda zgrada na području grada.

Što s poljoprivrednim površinama?

Što se tiče stete na poljoprivrednim površinama, zaprimljeno je 120 prijava i obrađeno njih 96, odnosno 80 posto. Sukladno evidentiranim oštećenjima nastalim u sektoru voćarstva, povrtlarstva i vinogradarstva, dorađen je Pravilnik o potporama male vrijednosti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju te je 28. srpnja stavljen na javno savjetovanje koje će biti otvoreno do 27. kolovoza.

Korisnici ove potpore mogu biti fizičke ili pravne osobe koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom na vlastitom gospodarstvu na području Grada Zagreba i/ili Zagrebačke županije.

U skladu s Pravilnikom podignut je iznos potpora, a omogućena je nabava novih nasada i rekonstrukcija postojećih, ali i nabava zaštitne i druge opreme. Raspisivanje javnog natječaja očekuje se krajem rujna, odnosno najkasnije početkom listopada.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.