wolfgang-hasselmann-sqJ5mnQ7wmM-unsplash

Ovih dana poplavljeno je pola Hrvatske, a prošle godine u ovo vrijeme pržili smo se na rekordnim temperaturama

GREEN_300_listici_sredina

Analiza Službe za klimatske promjene

Nedavno izvješće Službe za klimatske promjene, Copernicus, pokazalo je da Europa postaje sve topliji i sunčaniji kontinent.

Služba za klimatske promjene Copernicus upravo je objavila godišnje klimatske podatke za 2022. godinu, a brojke potvrđuju da je prošle godine Europa prošla kroz najtoplije ljeto u svojoj povijesti.

Karte u sklopu izvješća pokazuju koliko je sušno razdoblje trajalo. Travanj, srpanj i rujan bili su ekstremno topli, a postavlja se pitanje čeka li nas takav scenarij i ove godine. Kako je za Euronews kazao znanstvenik za klimu Julien Nicolas, to je vrlo lako moguće.

“Vidimo da se to već događa u Španjolskoj, gdje imate ekstremne temperature u kombinaciji s vrlo suhim uvjetima koji su doveli do iznadprosječnih temperatura. Dakle, ovo je jedan primjer gdje se scenarij iz 2022. godine ponavlja”, kazao je Nicolas.

Jak toplinski stres

Nadalje, tijekom ljeta 2022. godine došlo je do značajnog povećanja broja dana koji se karakteriziraju kao “jak toplinski stres”, što direktno utječe na zdravlje ljudi. Koliko je bilo dana “pod toplinskim stresom” pokazuje i ova karta.  Što je tamnija boja, to znači da je bilo više dana toplinskog stresa:

A kako će to utjecati na naše zdravlje, komentirala je Nathalie Nidens, liječnica Njemačkog saveza za klimatske promjene i zdravlje.

“Može izazvati srčani udar, moždani udar. Može doći do dehidracije ili zatajenja bubrega”, kazala je.

“Također je moguće da se određeni lijekovi i ograničenja u prehrani moraju prilagoditi. Naime, neki lijekovi mogu utjecati na to da vam vrućina više smeta i stoga njihovo uzimanje predstavlja veći rizik pa je ponekad potrebno prilagoditi doze”, dodala je.

Rekordne temperature u travnju 

Na globalnoj razini, travanj ove godine bio je 0,3 Celzijeva stupnja iznad prosjeka 1991.-2020. godine. Primjerice, u zapadnom Sredozemlju zabilježen je niz najviših temperatura za travanj ove godine.

U Španjolskoj je izmjereno 38,8 Celzijevih stupnjeva, Portugal je zabilježio rekordnih 36,9, dok je u Maroku izmjereno čak 41,3 stupnjeva Celzijevih.

PHOTOS BY: Copernicus, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.