kina
kina

U ovoj je zemlji zabilježena temperatura od rekordnih 52.2 Celzijeva stupnja

GREEN_300_listici_sredina

U dolini pješćanih dina

Osim rekordnih vrućina, ove su godine zabilježili i rekordne hladnoće.

Kina je jučer zabilježila rekordnu temperaturu od 52.2°C.

Žarka vrućina pogodila je udaljeni sjeverozapadni gradić Sanbao u Xinjiangovoj depresiji Turpan, izvijestio je državni list Xinjiang Daily, a prenio Euronews.

Prethodni rekord od 50.3°C zabilježen je 2015. godine u Aydingu, također u Turpanu – ogromnoj dolini pješčanih dinama i presušenih jezera, koja se nalazi više od 150 metara ispod razine mora.

Očekuje se da će rekordne visoke temperature potrajati u regiji još najmanje pet dana.

Azija se bori s rekordnim toplinskim valovima

Od travnja su zemlje diljem Azije pogođene s nekoliko rundi rekordne vrućine. Ekstremno vrijeme potiče zabrinutost zbog njihove sposobnosti prilagodbe brzo mijenjajućem klimatskom sustavu.

Cilj održavanja dugoročnog globalnog zatopljenja unutar 1.5°C postaje nedostižan, tvrde stručnjaci za klimu.

Produljena razdoblja visokih temperatura u Kini su veliki izazovi za energetske mreže i usjeve, a brige rastu zbog mogućeg ponavljanja prošlogodišnje suše, najteže u posljednjih 60 godina.

U travnju je Tajland zabilježio rekordnu temperaturu od 45°C. Vijetnam je u svibnju morao racionalizirati električnu energiju jer su temperature preko 44°C izazvale veliku potražnju za klima uređajima.

Smrtno opasni uvjeti

Prošlog mjeseca, žarka vrućina u dva najnaseljenija indijska država dovela je stotine ljudi u bolnicu i usmrtila gotovo 170 ljudi.

Južna Koreja se susrela s smrtonosnim poplavama vikendom nakon što su izdana upozorenja o vrućinskim valovima ranije ovog mjeseca.

Kina se suočava s pogoršavanjem ekstremnih vremenskih uvjeta

Kina nije strana dramatičnim promjenama temperatura tijekom godišnjih doba, ali te promjene postaju sve izraženije.

22. siječnja su temperature u gradu Mohe na sjeveroistoku Heilongjianga pale na minus 53°C, prema lokalnom meteorološkom zavodu, rušeći prethodni najniži temperaturni rekord Kine od minus 52.3°C postavljen 1969. godine.

Od tada, najobilnije kiše u desetljeću pogodile su središnju Kinu, uništavajući polja pšenice u području poznatom kao zemljašnica zemlje.

Ove se tjedne Sjedinjene Države i Kina nadaju obnoviti napore u borbi protiv globalnog zatopljenja, pri čemu posebni izaslanik SAD-a za klimu, John Kerry, održava razgovore s kineskim kolegom Xie Zhenhuom u Pekingu.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.