robert-nyman-3wwiqmOm3gQ-unsplash

Petogodišnji plan ozelenjavanja: Kina će svake godine pošumiti prostor veličine Belgije

GREEN_300_listici_sredina

Posebno ciljaju na područje sklono sušama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Nekoliko je planove izneseno na stol u Kini. Među njima je i petogodišnje pošumljavanje područja veličine Belgije, sankcije za ilegalnu trgovinu divljim životinjama kao i stvaranje zelenog koridora za ugrožene životinjske vrste.

Da sve više ljudi diljem svijeta shvaća važnost šuma u borbi protiv klimatskih promjena, svjedoči tome i Kina koja planira veliku kampanju ozelenjavanja. Naime, ova najmnogoljudnija zemlja na svijetu planira stvarati šume veličine Belgije svake godine u sljedećih pet godina. To je 14.000 četvornih milja nove šume svake godine. Kina namjerava posebno ciljati na regije sklone sušama. Osim velikog projekta, planira se proširenje nacionalnog parka i šumskih sustava. Planirani su i zeleni koridori za ponovno povezivanje fragmentiranih populacija divljih životinja.

No, čini se kako ova azijska zemlja ne planira tu stati s velikim planovima jer će kako prenose strani mediji, zemlja uvesti i znatno strože sankcije za ilegalnu trgovinu divljih trgovina. Kina je detaljno navela da će se strategija sadnje temeljiti na “prirodnom pošumljavanju”, iz čega bi se moglo pretpostaviti da će naučiti iz pogrešaka “Zelenog Velikog zida” koji je pokušao zaustaviti dezertizaciju u blizini pustinje Gobi, ali koji je uglavnom bio neuspjeh zbog sadnje monokultura, s milijardama zasađenih stabala uginuvši od vlage ili od zaraze bubama.

Iako se petogodišnji planovi sadnje šuma veličine Belgije čine ogromni, one će povećati ukupnu pokrivenost šumama u Kini za tek manje od 2%. Međutim, s obzirom na vrtoglav ekonomski razvoj zemlje, koji dolazi po cijenu uništavanja svijeta prirode, svaki mali korak iznimno je tamo važan. Dužnosnici se nadaju da će šume zasađene na sjeveru proširiti stanište sibirskog tigra. One posađene na zapadu povećat će šanse za preživljavanje medvjeda Gobi, jedne od najugroženijih vrsta medvjeda na Zemlji.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.